Den moderna fotbollens fula tryne.

47.000 biljetter såldes på en timme. Människor betalar sinnessjuka överpriser när de desperat försöker få tag i biljetter till träningsmatchen mellan Barcelona och Manchester United på Ullevi ikväll. Japp, du läste rätt, träningsmatchen. När jag läser artiklar och människors kommentarer inför matchen blir jag helt jävla mållös och en aning förundrad; vilken koppling har alla dessa människor till dessa två lag från England och Spanien? Att det finns folk i Sverige som har utländska lag som favoritlag är inget nytt fenomen, men när jippomatcher av detta slag arrangeras blir det extra tydligt. Att folk betalar tusentals kronor för att få se en uppvisningsmatch som inte betyder ett skit, mellan två lag som man oftast bara har en medial anknytning till är tragiskt. Förstår ni att de äkta United och Barcasupportrarna skrattar åt er? Vi svenskar (och skåningar, för den som vill) har en tendens att nedvärdera allt inhemskt. När landslaget spelade träningsmach inför EM kom det 14,000 till Ullevi. Jag är ingen stor landslagsfantast, men det säger ändå en hel del om människors mentalitet och inställning.

”Ja men vadå, fotbollen som Barcelona och United spelar är ju sjukt mycket bättre än svensk fotboll”. Ett vanligt argument för att försvara sitt påhittade supporterskap till random europeisk storklubb. Visst är det så, men då har man enligt mig missat fotbollens själ. Man håller inte på ett lag för att de spelar bra fotboll, man håller på ett lag och sen hoppas man att de spelar bra fotboll. För mig är det helt verklighetsfrämmande att hålla på ett lag som man inte har ett naturligt band till, och nej, att man frekvent har sett ett lags matcher på Tipsextra är inget naturligt band.

Timmarna före kvällens jippomatch i Göteborg spelar HIF en viktig kvalmatch till Champions League. En fågel viskade i mitt öra att ca 3.000 biljetter var sålda igår. Matchen har stor betydelse och många av dem som köpt biljett till matchen är uppvuxna med Helsingborgs IF. Under år, och i flera fall decennier, har dessa människor gått till Olympia flera gånger i månaden för att se sitt lag spela. Det har inte alltid varit bra underhållning, men när matchen väl slutat så har en majoritet av alla besökarna haft en känsla i kroppen. Det kan handla om glädje, det kan handla om sorg, det kan handla om vrede eller om uppgivenhet. Det spelar mindre roll, det centrala är att matchen har berört. Hur många av de 47,000 på Ullevi ikväll kommer gå hem förbannade för att deras lag förlorat? Hur många kommer vara upprymda av glädje, som barn på julafton? Jag lämnar frågan utan vidare spekulation.

På Olympia däremot, kommer några tusen supportrar antingen att lämna arenan med stor sorg, eller med en enorm stolthet över att just deras lag ska få spela Play-off till Champions League. När de väl kommer hem kommer de flesta artiklarna på olika fotbollssidor förmodligen att handla om en betydelselös träningsmatch i Göteborg, men vad gör det när deras förening med deras hjälp har nått en stor framgång.

Förresten, det är nog inte bara de äkta United – och Barcelonasupportrarna som skrattar åt er.

Stöd din lokala fotbollsklubb!

PS: För 1000-2000 kronor kan man få en flygbiljett till Manchester och där kan man få se United spela en tävlingsmatch. Ett tips i all välmening. DS

/ Rosehill Park


Comments are closed.