– Du får inte en spänn i spannajävelen så länge ni slåss…

Precis som alla andra var jag mer eller mindre chockad över hur många som bara sket i hemmamatchen mot Åtvid. Att svennepubliken uteblir är en sak, men när en majoritet av de som själva kallar sig ”engagerade HIF-supportrar” blir hemma från en hemmamatch – då undrar man fan vad som händer! Oh well, tillställningen i sig var trevlig ändå. Vi vann med 3-0 efter två klassmål, och åtminstone i andra halvlek uppfattade jag stämningen på 36-37 som rätt skön. Har aldrig orkat med derbypublik – det man vinner i antal tappar man i timing, koll och humor. 

En annan positiv grej var att vi fick lite av en välbehövlig debatt kring vår läktarkultur. En debatt som kanske borde ha flyttats till en egen tråd, men som ni än så länge hittar här:

Till forumet!

Personligen – och det här är bara min åsikt – tror jag att vi kommer att ha svårt att utvecklas tills vi får en ny hemmakortsida som verkligen kan göra våra aktiva supportrar rättvisa. Jag har gett upp hoppet om vår sittplatspublik fullständigt! Inte bara för att den domineras av gubbar och bönder, utan också för att deras livrädda byhålementalitet där precis allt – blattar, punkare, alkisar, you name it! – är farligt, hela tiden underblåses av media.

Ja, det är så media fungerar. Man blåser upp allt för att sälja. Standard kvällstidningslogik. Men när den sortens journalistik börjar dominera även morgontidningarna, då blir man lite orolig. Ett klockrent exempel är HD. Deras ”Blåljus”-avsnitt om derbyt satte ett svårslaget bottenrekord, där man helt enkelt bara lånade ut sig själv till att vara snutens propagandakanal. Snutens agenda är givetvis att framställa derbyna som så farliga som möjligt, framhäva sig själv samt försöka vinkla hela tillställningen på ett sätt som får folk att se det som fullkomligt naturligt att snuten ska få begränsa medborgarnas rätt att röra sig fritt! Deras ”supportrarna bröt överenskommelsen” är ren dynga. Det fanns en överenskommelse och den hölls. Resultatet blev ett lugnare derby än på åratal, där det enda av egentligt intresse var att en flock muppar gavs löpträning av våra yngre efter matchen (avtalet gällde som bekant TILL matchen).

Det intressanta? HDs agenda. Är man verkligen så kåta på sitt ”Blåljus” att all kritik och allt ifrågasättande av snuten bara ska ryka rakt ut genom fönstret? HD har trots allt en eller två journalister som vet precis hur problematiken ser ut – varför låter man inte dem komma till tals? Varför begränsar man kritiken mot snutens ovilja att göra SITT JÄVLA JOBB till en blogg på nätet, medan man låter en armé av smörknivsskarpa åldringar helt utan verklighetsförankring fylla papperstidningen med insändare som håller samma nivå som Skånepartiets radiosändningar? Faktum är att jag undrar om det inte ÄR samma personer som ligger bakom lås-in-huliganerna-där-i-hörnan-dyngan och muslimer-de-är-självmordsbombare-hela-högen-dyngan? Bönder som tycker världen utanför är stor och skrämmande. Att den sortens människor finns är naturligt, och så kommer det alltid att vara. Men hur kommer det sig att HD tycker det är meningsfullt att ge dem utrymme?

Tillbaka till vår läktarkultur. Vi har problem. Huvudsakligen beror det på att Södra är en usel läktare – katastrofal med stolar! – men det är inget vi kan ändra inom den närmsta tiden. Jag är FULLKOMLIGT övertygad om att vi kommer att få se en massiv utveckling den dagen vi får en anständig kortsida, men tills dess måste vi ha en överlevnadsstrategi. Matchen mot Åtvid får ALDRIG upprepas igen! Vi måste avgöra om det verkligen är meningsfullt att satsa på Södra så länge stolarna står där, vi måste få folket på kansliet att inse att man skjuter sig själv i foten genom sin eviga, ensidiga fixering på att hålla efter ”huliganerna i hörnan” istället för att bygga på de resurser som finns. Kanske måste vi till och med få styrelsen att inse att där idag finns personal som inte har kompetensen att hantera publikfrågor i en klubb med ambitioner? Det finns fall där man gör helt rätt på kansliet – att låta supportrarna medverka i processen kring en ny arena är ett bra exempel – men vi har också sett massor av frågor som rör just publiken hanteras så fruktansvärt amatörmässigt att man blir mörkrädd. Att en SLO som kommer som nyrekryterad utifrån på ett smidigt sätt avdramatiserar derbypaniken medan personer som har suttit på sina poster i åratal snarare ökar splittringen mellan supportrar och klubbledning – det tyder på att något inte står helt rätt vad gäller kulturen innanför kansliväggarna.

Vår upprättning på läktaren sker redan nu på torsdag med ett gungande 36-37 mot Twente. Men debatten går vidare. Och det gör den bland annat här:

Efter Åtvid

Södra

Klubben


Comments are closed.