Support your local team

Snubblade igår över en länk till en Aftonbladet-artikel om Holmesdale Fanatics – Crystal Palaces ultrasgruppering som har satt ett rejält avtryck i läktarkulturen på Selhurst Park. Eftersom just blandningen av traditionellt brittisk läktarkultur och mer sydländska influenser är intressant kastade jag mig över den. Artikeln av Kalle Karlsson hittar du här:

http://bloggar.aftonbladet.se/premierleague/2014/11/13/dokument-kan-palace-vacka-liv-i-engelska-laktarkulturen/

Inte så mycket nytt egentligen för oss som är insatta i situationen. Den engelska högstaligan har förvandlats från världens mest passionerade till ett plastigt jippo, med utländska legoknektar till spelare  och läktare befolkade av turister och slipsnissar. Och medskyldiga till detta är i allra högsta grad skandinaver – inte minst våra journalister som gång på gång tycker det är viktigare vad som händer i Liverpool eller Manchester än hur det går för våra egna lag. Slås av det ironiska i att en journalist som har en blogg om Premier League i en svensk tabloid beklagar sig över utvecklingen och är tvungen att påpeka det. Gör ett inlägg och hoppas på napp:

”Måste säga att det är rätt ironiskt att någon som är en del av problemet skriver om det. Så länge Premier League förblir en jippoliga för
turister och vip-folk kommer stämningen att vara på sin höjd ljummen. Att som svensk försöka låtsas som att man inte bidrar till att tränga ut
lokala supportrar med mindre plånbok och fulare ordförråd, när man prioriterar klubbar som Man U, Chelsea eller Arsenal över sina egna lokala hemma i Svedala – och till råga på allt beklaga sig över utvecklingen! – är hyckleri i toppklass. Ja, det engelska regelverket kring sittplats är starkt bidragande till att döda läktarkulturen men frågan är hur mycket bättre stämningen hade blivit om nu turisterna från Norge och Singapore på Old Trafford fick stå upp? Förmodligen inte mycket.

Stötta era lokala lag, och skriv om era lokala lag. Klubbägarna i Premier League kommer att gråta. Supportrarna i arbetarstadsdelarna i Manchester och Liverpool däremot, de kommer knappast att göra det.

Emot modern fotboll.”

En stund senare har inlägget fått några likes men inga svar, vilket jag annars hade hoppats på eftersom där redan finns en del inlägg från folk som kallar lag på andra sidan Nordsjön för ”vi”. Lämnar det för återkomma en stund senare. Och hittar… ingenting! Inlägget är bortplockat!

Snackar med några polare som har läst det och också reagerat över att det försvunnit. Lite senare skriver en av dem ett inlägg som sammanfattar vad mitt inlägg handlade om, och undrar varför det tagits bort. Några timmar senare är även detta borta!

Holmesdale

Kanske är det helt enkelt så att Aftonbladet är medvetna om var de egentligen står i den här frågan – nämligen på den sida pengarna finns? Det går utmärkt att skriva om att ultraskultur från Croydon och ”singing sections” i Manchester ska rädda läktarkulturen, men att gå mer på djupet i frågan… det innebär att man riskerar att stöta sig med alla de glory-supportrar som numera omger alla fantasiklubbar i Premier League. Och dem tjänar uppenbarligen AB så mycket pengar på att man många gånger lägger betydligt mer krut på Premier League än Allsvenskan.

För ska man vara seriös så är det ju inte så att Holmesdale Fanatics version av ultraskultur är det avgörande. Du låter varken mer eller mindre med synkroniserade hopp i sidled och ”olé olé”-sånger än du gör med v-tecken och klassiska brittiska sånger som ”Play up, Pompey” eller ”No-one likes us”. Det avgörande är vem som har möjlighet att gå på matcherna, och huruvida de mest aktiva supportrarna får stå tillsammans eller ej. AB-artikeln skjuter långt förbi målet och det är tragiskt. Det Holmesdale Fanatics gör är bra och viktigt, men det är inte för att de försöker införa ultraskultur på engelska läktare, utan helt enkelt för att de kämpar för en fotboll där de äkta supportrarna, och inte tv-bolagen eller turisterna, står i första rummet. Och där är de varken först eller ledande. Supportrarna till klubbar som AFC Wimbledon, FC United of Manchester och Portsmouth FC har tagit det hela ett steg längre och skapat medlemsägda klubbar i ett land där fotboll verkar handla mer om oljeshejker och ryska oligarker än om folket som klubbarna har vilat på. Det steget har Holmesdale Fanatics kvar att ta.

Återvänder till Aftonbladet nu i skrivande stund. Klickar mig in på fotbollsdelen av deras sportsida. Längst upp tronar en artikel om Manchester Uniteds backlinje. Efter den kommer en artikel om Fotbollsgalan och Therese Sjögran. Och efter den en artikel om Serie A och Balotelli.

Undrar vad Holmesdale Fanatics själva hade sagt om Aftonbladets prioriteringar och agerande?

Emot modern fotboll. Fortfarande.

The Eyetie Scooterboy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments are closed.