HIF i Salou!

Det blev klart i dagarna att HIF kommer att spendera de första tio dagarna av februari i Spanien. När jag läste i rubriken att Spanien var destinationen tänkte jag spontant att ”det kanske blir Salou, där jag själv var på träningsläger 2013”.

När jag sedan gick i klickfällan och läste artikeln kunde jag läsa konstatera att det årliga träningslägret förläggs – i Salou. Kul sammanträffande! Jag började skriva en liten rant på twitter om mitt besök i Salou, med slutsatsen att det säkert blir ett bra läger för HIF.

Tydligen uppskattades det, då jag blev ombedd att skriva en liten guide för de HIFare som eventuellt planerar att åka ner till värmen och följa lägret på plats. Innan jag börjar vill jag dock klargöra att 1) jag var där 2013 så infon kan vara inaktuell, 2) jag var inte där på fotbollsträningsläger och 3) jag var där i oktober, vilket nog klassas som lågsäsong. Jag vet inte hur februari ser ut.

Nåja, såja. Nu kör vi.

Salou är en liten turistort i Katalonien, i nordöstra Spanien. Det är ungefär 11 mil från Barcelona, dit närmsta flyg också går. Vi flög med Norwegian från Köpenhamn, så det finns möjlighet att komma undan med ganska billiga flygbiljetter. Från Barcelona går där sedan tåg till Salou, har inte åkt det själv men har för mig att det skulle ta mellan 45 minuter och en timme enkel väg.

I Salou finns det en hel del hotellkomplex att boka in sig på. Det jag har bott på heter Sol Costa Daurada och ligger ca tio minuters promenad från centrala delarna av Salou. Träningsfaciliteterna på hotellet eller i närheten minns jag inte, då vi mest höll till på stranden. Men en dag tog vi oss till fots, jag tror det tog tre kvart att gå, till en fotbollsanläggning med omkring åtta planer och jag gissar att det är där HIF kommer att spendera sin tid. Som jag minns det var det dock inte särskilt ”publikvänligt”, men att stå vid ett staket vid sidan av planen är inget som vi fotbollssupportrar är obekanta med… På vägen till anläggningen passerade vi också någon arena som var märkt med de Olympiska ringarna på vägskyltarna, vilket fick mig att tro att delar av OS i Barcelona 1992 kan ha utspelats där. Om det är ett intresse för någon obskyr OS-groundhopper kanske det är värt ett besök också.

När det inte är träningstillfällen att besöka så finns det två fina stränder att fördriva tiden på. Stränderna är avskiljda med en marina placerad mitt emellan. Den västra stranden leder så småningom mot grannbyn Cambrils, medan den östra stranden flankeras av en fin strandpromenad med en del landstypisk shoppingmöjligheter. Fotbollslaget FC Barcelona har också en liten butik i Salou. Nästan längst österut längs med strandpromenaden finns det en rad olika barer och några gator bakom/uppåt finns ett gäng nattklubbar som gärna ser andra besökare än lokalbefolkningen som gäster, och därför kommer med olika erbjudanden för att välja just deras ställe.

Det finns också, föga överraskande, en rad olika restauranger att välja mellan i Salou. Utbudet och variationen är som överallt annars ganska stor, och där finns även engelska pubägare som nog gärna serverar en eller fyra pints till medvetna helsingborgare.

Om ni skulle tröttna på Salou finns ju som sagt den något större staden Barcelona elva mil bort. Smidigast är antagligen tåget, och i Barcelona är det ju lite högre puls. Vi var i Barcelona två halvdagar så jag vill ju inte kalla mig för expert. Jag nöjer mig med att säga att det är en storstad som har det andra storstäder har, plus en fler kilometerlång sandstrand mitt i stadens centrala delar. Kulturen, arkitekturen, shoppingen, atmosfären… Ja ni förstår säkert vart jag är på väg.

Känner ni er äventyrliga och på lekhumör så finns faktiskt ett av Europas största nöjesfält i Salou. Det heter PortAventura Park och är en del av ett större komplex även bestående av golfbanor, vattenland och hotell bland annat. Nöjesparken är 8 kvadratkilometer stor och rymmer bland annat Europas högsta berg- och dalbana, Shambhala, som är 76 meter hög och som även har den högsta backen, 78 meter. Om ni har tur med öppettiderna under perioden så är det en park väl värd ett besök.

Det är alltså här i Salou som Helsingborgs IF ska spendera tio dagar på träningsläger. En rad nya spelare ska svetsas samman med de befintliga, detaljer ska justeras och Henrik Larssons idéer ska implementeras ännu hårdare. Kanske får de stöd av några tappra supportrar som åker ner, och för de tappra själarna hoppas jag att denna lilla guide varit till någon nytta. Annars har jag suttit uppe på övertid helt i onödan.

Ta hand om er.

/Urchin


Comments are closed.