Tankar efter Expressens artikel och inför Offsides reportage

I det kommande numret av Offside väntar, som bekant för många, ett stort reportage om vår ekonomi. Jag har inte läst något av det men ser med spänning fram emot det eftersom Offside brukar innehålla bra reportage och eftersom det är ett viktigt ämne. Men också för att jag känner mig svältfödd på längre reportage om HIF!

Det skrivs nästan aldrig om vår klubb i nationell media. Gör det det är det dessutom ofta om en spelare eller vår världskända tränare. Men sällan om HIF, i alla fall inte i något djupgående syfte. Hursomhelst så läste jag idag en artikel av Expressen som behandlade lite av reportaget om jag förstod den rätt. Och jag tänkte lufta lite tankar här.

Vår före detta sportchef uttalar sig om hur vi borde fortsätta satsat och en finansiär, Jerry Wiener, tar upp några krav han hade på HIF. Kraven var att han skulle få en plats i styrelsen och att Jesper Jansson skulle ”få göra sitt jobb i fred”. Först och främst vill jag ta upp idén om att vi borde ha satsat ännu mer. Finnbogason nämns bland annat som exempel, hade vi köpt ut honom så hade vi kunnat sälja honom väldigt dyrt. Vilket, med facit i hand, såklart är sant. Men det är helt ointressant vad vi med facit i hand borde ha gjort. Problemet är att man inte sitter med facit i hand när besluten ska fattas och vi behöver en beslutsprocess som inte bygger på det.

Värvningarna var för dyra från första början. Vi skulle aldrig ha tagit in en spelare som kostade så mycket pengar att lösa ut att det inte hade varit ett ”enkelt beslut” om vi ville ha honom. Har vi inte ekonomin för en 7-miljonersvärvning så får vi helt enkelt leta bland billigare spelare även om vi inte kan få den kvalitén och den ekonomiska avkastningen Finnbogason förmodligen hade gett om vi köpt honom. Ofta försvaras det här sättet att tänka på med frasen ”man måste satsa för att vinna”. Om det ligger någon sanning i den så är den i så fall helt trivial. Att vi inte kan sitta kvar i omklädningsrummet om vi vill vinna matchen är lika hjälpsamt.

Jag tror inte Jesper Jansson är ond i det avseendet att han struntar i HIF:s bästa. Jag tror tvärtemot att hans världsbild genuint är så här och att han faktiskt var och är övertygad om att det bästa för oss hade varit att satsa. Men i det avseendet har han fel och det är en viktig lärdom för oss supportrar att komma ihåg inför framtiden. Det är precis tvärtom. Att aldrig satsa mer än vad vi har råd att förlora är den bästa långsiktiga strategin. Det är såklart alltid möjligt att en förening lyckas genom finansieringar de inte har råd med. Men det kan också gå åt skogen ordentligt. Bidar vi istället vår tid och arbetar på att hela tiden bli bättre på vad vi gör så får vi successivt ett bättre lag, mer publik, ökade sponsorintäkter, bättre sportsliga resultat och så vidare. Med det sagt så håller jag Jesper Jansson som en fantastisk sportchef vad gäller scoutingen, och han gav oss många fantastiska värvningar varav långt ifrån alla byggde på ekonomisk kortsiktighet och chansningar. Det är viktigt att även minnas detta.

Det här ser jag mer som en lärdom inför framtiden. Mer skrämmande i artikeln är Jerry Wieners krav på inflytande i sättet föreningen arbetar på samt en plats i styrelsen som motkrav för sina investerade pengar. Det här går tvärtemot idén om svensk fotboll som demokratisk. Det handlar inte om att vara naiv och föreställa sig att pengar inte påverkar, att allt skulle vara demokratiskt, och så vidare. Snarare är detta en naiv inställning att eftersom världen inte är perfekt har vi ingen chans att påverka. Vi kan vara både cyniker, i avseendet att vi är medvetna om att medlemsdemokratin har stora brister, och idealister, i avseendet att vi faktiskt vill förändra den så att den blir mer demokratisk. Och här är jag positiv. Det finns vad jag vet inga studier på det här, men min uppfattning är att svensk klubbfotboll som helhet och HIF som enskild förening båda har tagit stora kliv emot att bli mer transparanta och tillmötesgående samt att vi som supportrar är mer insatta, organiserade och engagerade i olika frågor vilket möjliggör ett större inflytande än för 10 eller 20 år sedan.

Carls Berg


Comments are closed.