GÄSTBLOGG: 25 dagar kvar

17212238_10155141220668896_2334943356710745092_o

Du hör det på avstånd, sorlet av röster och glasflaskor som klirrar mot varandra. Någon drar igång en sång och en annan grupp gapflabbar åt ett minne från förra säsongen. Du kisar mot solen när du närmar dig uteserveringen, och du ser många ansikten du känner igen. Vissa känner du väl sedan många år, andra brukar du nicka till som hälsning. Det är trångt inne på puben men du lyckas tränga dig fram till baren för att beställa en kall öl.

Fortfarande ett par timmar till avspark och när du kliver ut på uteserveringen känner du att alla runtomkring dig har längtat precis lika mycket efter den här dagen som du har gjort. Du rättar till den rödblå halsduken en aning, vinden är fortfarande lite kall, men solen värmer ansiktet. Doften av cigarettrök, öl och vårluft fyller dina lungor och det går ett glädjerus genom kroppen.

Den långa vintern är över. Fotbollssäsongen är här.

Abstinensfyllda själar börjar tina och i luften ligger än så länge orörda förväntningar och förhoppningar.

En dryg timme till avspark. Folk börjar samla ihop sig utanför puben och stämningen stiger ytterligare. Du går tillsammans med flera hundra andra HIF:are längs de soldränkta Helsingborgsgatorna. Lördagsflanörer stannar till och tittar intresserat på den rödblå horden som med beslutsamma steg rör sig mot stadens heliga gral.

Du ser hur Olympia tornar upp sig framför dig, den mäktiga södra kortsidan är allt vi supportrar drömt om i alla år. Från alla håll kommer människor gåendes och cyklandes, och i en bil fladdrar den rödblå halsduken i den öppna rutan. Du tar ett varv i den knökfulla Södrabaren innan du rör dig upp på läktaren för att inta din favoritplats. Det är redan välfyllt. Någon viftar med sin flagga, någon annan sitter på räcket och en tredje står och skrattar åt ett dåligt skämt tillsammans med sina kompisar.

50 minuter till avspark. De första spelarna stegar in på den för årstiden oförskämt gröna och välklippta gräsmattan, och nu riktas allas blickar mot innerplan. Folk runtomkring dig släpper det de håller på med och börjar klappa taktfast och mana på. Vrålet stiger mot skyn och spelarna svarar med applåder mot kortsidan som fortfarande fylls på i bra takt. Vi är där tillsammans.

Solen skiner fortfarande, om än inte med samma styrka. Det är svalare i luften men värmen från människorna runt dig är påtaglig. När de första tonerna till På gator röda och blå ljuder ur högtalarsystemet känner du samma känsla som du känt så många gånger förut.

En ny säsong. Nya minnen. Nya förväntningar och förhoppningar som väntar på att infrias eller krossas. Många av spelarna har bytts ut, men du är kvar. Oavsett vad så står du där och knyter näven i luften med en brinnande känsla av livslång tillhörighet. Du, och flera tusen andra.

25 dagar kvar.

/Republik Scania


Comments are closed.