Mer än bara en timme.

De senaste dagarna har många HIF:are avreagerat sig i diverse Facebook-trådar och på forum angående den tidiga avsparken mot Slask Wroclaw. Även supporterklubben Kärnan har gått ut och tagit avstånd mot matchtiden. Med all rätt, säger jag. Visst, det handlar bara om en timmes tidigareläggning av matchen, men för många arbetande och pendlande HIF:are kan denna timme vara skillnaden mellan att hinna i tid till matchen och att inte hinna i tid. Denna timme har fått en symbolisk betydelse, och en nyttig diskussion kring klubbens grundläggande värderingar har uppstått.

HIF motiverar den tidiga avsparkstiden med att de inte kan tacka nej till de pengar som Tv-avtalet innebär, men att de hela tiden haft valet att avstå. Jag undrar vilka summor vi egentligen snackar om här, för det måste väl vara riktigt stora pengar för att de beslutande inom HIF är villiga att offra många trogna supportrars närvaro. Det är ju trots allt årets hittills viktigaste match som många supportrar länge sett fram emot. Det är ju ledningen medveten om? Eller tar man för givet att alla dessa supportrar utan problem går en timme tidigare från jobbet?

Och så var det då det här med grundläggande värderingar. HIF har de senaste åren använt sig av sloganen ”Fotboll ska upplevas live”, en bra slogan som tyvärr urvattnas när beslut likt detta tas. På vilket sätt strävar HIF efter att handla i enlighet med denna slogan, som får ses som en grundläggande värdering inom organisationen, när man väljer att försvåra för sina åskådare att ta sig till Olympia? Eller är sloganen enbart applicerbar när det är ekonomiskt lönsamt? I så fall är man jävligt snett på det. Att HIF:s supportrar och medlemmar ska kunna gå och se sitt lag spela bör alltid vara första prioritet! Att klubben inte är något utan sina supportrar må vara ett uttjatat uttryck, men fortfarande väldigt sant. Vem hade velat sponsra en klubb som saknade publik? Varifrån hade pengar kommit till spelarlöner och bonusar utan publik – och sponsorintäkter? Tv-avtalet säger kanske någon, men hur intresserade hade Tv-bolagen i slutändan varit av att köpa rättigheterna till en publiklös sport? Ett extremt exempel, men det är ändå viktigt att tänka i dessa banor ibland. Allt för många klubbar tenderar nämligen att glömma bort detta idag; man tar supportrarna för givet. Den framflyttade matchtiden mot Slask är ett utmärkt exempel på hur HIF prioriterar en tillfällig inkomst före ett långvarigt relationsbyggande med sin viktigaste målgrupp. Jag är dessutom inte övertygad om att alternativet med den kortsiktiga inkomsten är det mest ekonomsikt lönsamma i detta fall, som HIF verkar ge sken av.

Hoppas att HIF lär sig en läxa av den irritation som uppstått. Att man nästa gång tänker ett steg längre, och verkligen lever upp till de fina ord man säger sig stå för. Annars får de ändra slogan till ”Fotboll ska upplevas live – när det är ekonomiskt lönsamt”.

Och sist men inte minst; vi vet ju alla vad som händer med förhållanden där den ena parten tar den andra för givet? Just det, det slutar inte sällan med att den ena står ensam kvar och undrar vafan som hände.

// Rosehill Park


Comments are closed.