Jag blir så trött!

Alltså, jag känner mig lite smått frustrerad på svensk fotboll och allsvenskan. Det är så mycket som förefaller korrupt, verklighetsfrånvänt och framförallt rent supporterfientligt. Det känns inte heller som om det är något som minskar, alls – utan tvärt om, trots försök att engagera, driva opposition och organisera supportrarna.

Tidigare har jag reagerat på mängden bortamatcher som för mig som Helsingborgssupporter helt enkelt är omöjliga att närvara vid. Gefle borta en tisdag. AIK borta en onsdag. Syrianska en tisdag. Jag har det tyvärr lite skralt vad det gäller privatjet, så det är faktiskt en aning krångligt att klara av om jobb/skola/livet ska fungera i övrigt. Nu har det gått ett steg längre, nu lägger man vardagsmatcherna klockan 18 med. Jag kan inte för mitt liv förstå hur det ska vara möjligt för en enda knegare som inte bor granne med arenan att faktiskt utan stora uppoffringar kunna ta sig till matcherna med sådana tider.

Förklaringen ges allt som oftast i att det är ”TV” som bestämt det. När det inte är det så är det ”Polisen”. Jaha. Vi börjar med ”TV”. Det är en fråga om att prioritera kunder här – besökare eller tv-bolag (i förlängningen tv-tittare) och för mig är det självklart att besökarna är viktigast. Supportrar föder supportrar och går ingen på matcherna kan jag nästan garantera att ingen heller vill titta på skiten på tv.

När det gäller polisen så gillar de att flytta matcherna från helgerna ”av säkerhetsorsaker”. Tydligen så är helgmatcher farligare. Well, en söndag klockan 15.00 brukar inte jag vara särskilt full och bråkig. Dessutom är större delen av butiker, affärer och andra etablissemang stängda då. Om nu fotbollen hade varit så farlig så är det ett bra läge att hålla oskyldiga utanför det. Problemet där ligger istället för säkerhetsläget nästan garanterat på att polisen måste betala helgersättningar om matcherna går på helger. Men, vafan, vi slipper väl snart det problemet när även ideella föreningar får fakturor för ”insatserna”.

Det är nästa grej jag reagerar på. Polisen tar betalt för ett arbete som aldrig beställts. Nästan uteslutande bara i samband med sportevenemang med. Vad händer om polisen överdimensionerar bevakningen? Får man reklamera arbetet då? Om de missköter sig? Och varför betala först skatt för det, och sen en avgift till? Den stora knäckfrågan är om polisen är en organisation för legosoldater, som är till uthyrning för största bästa plånbok – eller om det, gud förbjude, skulle vara en samhällsinstans för att säkerhetsställa tryggheten och friheten för oss medborgare? Jag kan ärligt säga att i samband med fotboll är det just polisen som motverkar min trygghet. Då ska vi inte prata om friheten.

Nästa grej är att fotbollen kliver ifrån sina grunder. En sån liten detalj som att fotboll kanske ska spelas på gräs kan ju vara värt att ta upp. Kalla mig konservativ, men ishockey på plast är inte ishockey. Fotboll på plast är inte fotboll. Varje år går miljontals kronor från svenska fotbollsförbundet och SEF rakt in i de allsvenska klubbarnas kassor. Dessa pengar kan man ju förvänta sig ska gå till att betala för fungerande gräsplaner och säkra arenor. Riktigt så är det inte, utan ju lägre omsättning en allsvensk klubb har – desto större andel tar lönekostnaderna i anspråk. Börja sätt krav! Fotboll på gräs och en arena som inte trillar sönder eller är byggd av wellpapp är väl inte för mycket begärt? Elitlicensen är per idag tyvärr ett rent skämt. Visst, det ekonomiska fungerar hjälpligt – men sen när är det den enda parametern att ta i beaktande?

Slutligen så har vi i Skåne en het potatis i sammanhang med polisen och klubbarnas försök att tvångsbussa supportrarna. Ett beslut helt taget ovanför just supportrarnas huvuden och förmodligen lagvidrigt och garanterat kränkande för oss som individer. Det här förslaget är ju dessutom kontraproduktivt! Hur fan kan man ens komma på tanken när det slagit så fel i Köpenhamn?

Jag är normalt sett ingen konspirationsteoretiker. Men nu så börjar jag undra om det finns någon underliggande plan på att helt slå ut den fantastiska (ja, fantastiska!) supporterkultur som utvecklats i Sverige. Vill styrande inte ha del av den, den supporterkultur som är Allsvenskans absolut starkaste försäljningsargument? Jag ser framför mig en tid när matcherna upplevs ungefär som den bespottade landskampen på Olympia häromsistens, där få besökare lät som inga besökare. När passionen försvinner för evenemanget. När man lika gärna kan sitta hemma och titta på fotboll. När matcherna spelas på en dörrmatta, i en arena med massvis med kameror fast utan läktarplats. I det läget börjar kanske styrande fundera kring om det var en så bra idé att konkurrera med Barcelona och Manchester United om tittarna till bra fotbollsmatcher. Fast jag tvivlar.

———————————————————————-
Inlägg först postat av Dan Ekberg på SFSU:s facebooksida


Comments are closed.