Inför första matchen i gruppspelet av Europa League!

På torsdag börjar gruppspelet i Europa League med match borta mot Levante UD i Valencia. Levante kvalificerade sig för Europa League genom att sluta på en överraskande bra 6:e plats i La Liga och sedan slå ut Motherwell med totalt 3-0 i Play Off. Detta är första gången Levante spelar i en Europacup över huvud taget och man var en av förra årets stora överraskningar i La Liga där man till och med ledde ligan ett tag i november. Man har ligans äldsta trupp och i en del matcher under förra säsongen hade startelvan ett snitt på över 32 år och där den 36-åriga lagkaptenen Sergio Ballesteros leder trupperna.

Levante UD spelar sina matcher på Estadi Ciutat de Valé som tar 25,354 åskådare (publiksnitt 2011/2012 13,586) och byggdes 1969. Klubben har en av de minsta budgeterna i La Liga och till exempel tjänar Cristiano Ronaldo mer än hela Levantes trupp. Klubben lever i skuggan av Valencia CF som är det stora laget i staden, men man är dock 10 år äldre än rivalen och bildades 1909 under namnet Levante FC. En sammanslagning med Gimanstico FC 1942 gjorde  att man bytte namn till Levante UD. Smeknamnet på klubben är ”Granotes” på valencianska och betyder grodorna.

Johan Mjällby gjorde 3 matcher för klubben under 2004/2005 och väl för mig en av klubbens mer kända före detta spelare tillsammans med Ian Harte och Pedrag Mijatovic. I dagens trupp sticker väl endast Obafemi Martins ut för mig, dock är han ej tillgänglig för spel i Europa League då han ej han registrerats i tid . Levante har spelat 3 matcher i årets La Liga och började med 1-1 hemma mot Atletico Madrid, sedan förlust borta mot Real Valladolid med 3-1 och innan uppehållet slog man Espanyol med 3-2 hemma. Nu till helgen möter man Malaga CF borta innan det är dags för matchen mot oss nästa torsdag.

Lite om Levante UD inför matchen där vi nog borde knipa en poäng för att få lite drag kring vår medverkan i gruppspelet och ge oss en chans att kunna avancera från gruppen. Alla tre lagen vi fått ser starka ut på förhand och det kommer krävas väldigt mycket för att vi ska kunna ta oss vidare. Hannover som gick riktigt bra i Europa League förra året och även startat säsongen i Bundesliga ganska bra får nog ses som favoriter i gruppen. Att vinna på Olympia och plocka några poäng på bortaplan är ett måste om vi ska ta oss vidare. På förhand ser gruppen svårare ut än 07/08 när vi sist spelade i UEFA Cupens gruppspel så det kommer krävas 6 riktigt bra matcher av pågarna för att vi ska ta oss vidare.


Comments are closed.