Bortom Sans manifestation under Häcken borta

Historien känner ni alla till. TV-bolagen klipper och klistrar med matchtiderna för att det ska passa in i deras tablå. Helt utan respekt för publiken som ser matcherna på plats. Supportrarna som gör sporten till vad den faktiskt är. Häcken-HIF började 18:00. Senare på kvällen skulle ju tittarna bjudas på Malmö-Göteborg 20:00. Allt för att öka tittarsiffrorna och pengarna för TV-bolaget. Men sändningarna är inte attraktiva utan supportrar på plats. Det finns en anledning till att TV4 Sport envisas med att visa Hammarby, oavsett om de ligger i toppen, mitten eller i botten av Superettan. Om vi supportrar anstränger oss för att göra matcher med icke-publikanpassade avsparkstider totalt oattraktiva så kommer de försvinna. I den här matchen gjorde vi HIF-supportrar vårt.

Som utlovat i tidigare inlägg skulle Bortom Sans bidra till en lyckad bojkott genom att ta sig upp och se till så att bortasektionen stod tom och att banderoller samt infolappar kom ut. Sagt och gjort.

Dagen började med att trycka ut och klippa upp 100 infolappar som hänvisade HIF:are som eventuellt missat infon till andra sektioner. Banderollerna var målade redan dagen innan med hjälp av tifogruppen, så de behövde bara packas med.
Vi var en bil som tog oss upp till Hisingen. Det kostade en av oss en semesterdag och en och annan fick gå tidigare från jobb eller studier, men det var det värt idag. Det är dock inget vi vill göra i längden för en resa till Göteborg. Just därför hade vi denna protest.

Våra vänner i Fraktion Väst var väldigt behjälpliga och stod som strejkvakter från det att insläppet öppnade 17:00. Vår bil var försenad då vi hamnade mitt i rusningstrafik.
Några av oss tog oss in för att sätta upp banderoller, andra stod utanför och hjälpte Fraktion Väst med strejkvaktandet. Det var inte många HIF:are vi behövde hänvisa till andra sektioner. Informationen hade gått ut bra. De få som dök upp hade respekt för bojkotten sedan de fick sig en infolapp och förklaring. Några HIF:are hade redan biljett till sektionen men lyckades med hjälp av vår SLO omplaceras på en annan sektion. Det tackar vi för.
I övrigt var det mest förvirrade Göteborgare, som inte alls höll på HIF, som vi fick hänvisa till andra sektioner.

Under exakt hela matchen var bortasektionen helt tom, förutom vi fem som höll upp banderoller. Banderollerna syntes gång på gång i TV-rutorna, det lyckades vi till vår glädje se på storbildskärmen som vi sneglade på då och då. Ibland tyckte vi inte att de riktigt kom i ögonfånget, men då ristade vi bara på banderollerna upp och ner så att de skulle fånga folks uppmärksamhet, rakt in i TV-kamerorna.
Tack vare Supporterklubben Kärnans informationsspridning kom protesten med i såväl rikstäckande media som lokalpress. Radio nämnde det också. TV-kommentatorerna sade dock inte ett ord om det. Inte oväntat kanske. De vill väl inte fläcka ner sitt varumärke. Något de lyckats med ändå då flera HIF:are och supportrar till andra lag nu sagt upp sina kanaler. Inför fasta och publikanpassade matchtider NU! Lördagar och söndagar. Det är enda sättet att i längden bygga ett större intresse och en bredare kultur kring sporten. Man ska inte behöva ta ledigt för att se sitt lag spela. Inte ens om laget spelar en långväga bortamatch.

Många publikvärdar, ordningsvakter samt andra anställda kom fram och berömde oss och höll med om vårt budskap, glädjande! Vi är absolut inte ensamma om att tycka detta. Fortsätter vi trycka på kan vi bilda en stark opinion, utan tvekan!

Häckens supportrar ställde upp med infolappar och banderoll, men ångade annars på som vanligt. Sång och flaggor hela matchen lång. Inte konstigt med tanke på att de är i guldstrid, eller? Vänta nu. Vi lyckades inte heller förankra en bojkott hemma emot Slask Wroclaw. Då började matchen 18:00 för att en träningsmatch skulle visas i TV senare på kvällen. Detta vill vi härmed väcka en debatt om. Vi har gjort ett stort kliv i och med den här bojkotten, men vi är absolut inte färdiga.
Bortom Sans anser att man måste vara konsekvent i denna fråga. Det räcker inte att bojkotta matcher som ”ändå inte betyder så mycket”. Ska man nå sitt mål måste man göra uppoffringar. Svåra uppoffringar. Man måste vara redo att bojkotta en match om den så är mitt i en guldstrid. Det är först då detta kommer bita rejält.
Vi anser att det optimala vore en praxis som innebär att alla matcher, i hela serien, som börjar 18:00 på vardagar, totalt bojkottas. Vi är inte där än, men vi kan jobba oss dit. Vi måste stå upp för våra rättigheter, tillsammans. Annars är vi körda.

Bortom Sans.
MDMF.


Comments are closed.