Kyla, kyla, kyla

Är vi på väg in i en publikkris? Match mot Mjällby imorron och på HIFs hemsida kan man läsa om ynkliga 5800 sålda biljetter – visserligen en siffra som är ouppdaterad sen i fredags, men ändå. Publiksiffran mot Djurgården var direkt oroväckande. Allsvensk premiär och trots ett par tusen bortasupportrar bara 11 200 på plats.

Nu är det inte bara vi som har haft dåliga siffror. Vi som var på plats i Växjö kunde konstatera att de bara hade 7100 på plats – trots kanske 1000 tillresta HIF-supportrar, allsvensk återkomst för Öster och en nästan helt ny arena. Och i Kalmar och Norrköping drog man inte ens över 5000-strecket i sina premiärmatcher. Till detta kommer diverse skitlag som Syrianska, Gefle och Brommapojkarna, där allt över 3000 pers ses som en kanonsiffra. Kanske helt enkelt hänger ihop med vädret? Vi har haft den kallaste våren på – vad var det nu? – 26 år? Och Svenne Banan tycker helt enkelt inte om att komma till en arena och sitta och frysa. 2010 drog allsvenskan igång rekordtidigt och då var publiksiffrorna också bedrövliga – vi drog under 7000 i premiären mot BP, och två veckor senare mot mesta mästarna IFK Göteborg landade vi på katastrofala 8648!

Frågan är vad man gör om marginalpubliken vägrar gå i kyla – i ett land där termometern bara pekar på rimliga temperaturer fem månader om året? Vi har redan nu en löjligt kort säsong. Det går inte att göra den ännu kortare. Läge att tjuvtitta på Eindhoven där man har infravärmare i taket?

Vi får säkert anledning att återkomma till publikfrågan, men jag tror att kombinationen åldrande publik – vi måste ha allsvenskans högsta gubbfaktor på våra läktare, möjligtvis tillsammans med Norrköping – och dålig nyrekrytering kommer att avhjälpas rejält när Södra byggs om. Det gäller att hålla näsan över vattenytan fram tills dess, och få HIF att inse att nya läktare ger POTENTIAL att bygga något stort – inte att det AUTOMATISKT leder till en massiv publikökning.

Ett annat problem med den kalla våren är planerna. Att vi var det ENDA laget som spelade på en riktig plan på vår ordinarie arena i cupen är så jävla pinsamt att man vet inte var man ska ta vägen. Att lag efter lag visar upp rena åkrarna – eller menar att det är helt ok att ställa upp med en plastbana – är inte bättre. Det är uppenbart att plastlobbyn har en så stor makt i fotbollssverige att det inte är realistiskt att förbjuda plastbanor, men man borde åtminstone se över möjligheterna att begränsa deras roll som ett sätt att mygla sig till sportsliga och ekonomiska fördelar. Det är inte rimligt att ett HIF som blöder ekonomiskt ska lägga miljoner på att hålla en bra plan, medan en skitklubb som Elfsborg skiter i att ens försöka få till en anständig plan utan istället spelar på plast och lägger de pengarna på spelartruppen. Förbundet borde öronmärka en rejäl del av ersättningarna klubbarna får genom centrala avtal till att användas på att hålla en bra plan. Väljer man att spela på plast eller helt enkelt skiter i att ta planvården på allvar – ja, då brinner de pengarna helt enkelt inne!

Om HIF har börjat lite ojämnt, måste jag säga att nivån hos oss aktiva supportrar har varit hög. Blev imponerad av bortaföljet i Varberg, och mot Öster höll både uppslutning och stöd riktigt hög klass. Vi fyllde större delarna av deras bortakortsida och publiken på sittplats ovanför var även den HIFare – åtminstone en stor majoritet, vilket en dryg bonnjävel kvickt upptäckte när han trodde han skulle spela smart mot oss på bortastå efter 1-1.

Förhoppningsvis kan vi fortsätta med ett bra bortastöd, även om vi nu idiotiskt nog har två långväga bortamatcher på fyra dagar. Kärnan försöker få iväg en buss till bägge matcher, och i dagsläget står det väl och väger hur det blir. Oavsett vad kommer man att ordna resa, och jag är säker på att vi tillsammans med de som tar sig upp på egen hand kommer att se till att vi vinner läktarkampen både i Norrköping och – självklart egentligen – i Stockholm.

Även hemma har stödet varit riktigt bra på 36-37. Och protestkampanjen mot IFK slog väl ut – även om en del försöker ta sin chans att skjuta skulden för förlusten på Kärnan och oss aktiva – med stor uppmärksamhet och stöd från alla möjliga håll. Stod själv och delade ut flyers, och de allra flesta i vår sittplatspublik var helt på vår sida. Ett litet fåtal var negativa, men att tro att det skulle röra sig om någon stor grupp – vilket man kan få för sig när man läser diverse kommentarsfält i tidningarna – är bara ett tecken på att man inte var på plats. Ja, vi har en tyst sittplatspublik, men att lägga upp till ett krig mellan dem och oss i den här frågan – då har man inte sin verklighetsuppfattning helt på plats. Och vad gäller tystnaden i första så tror jag knappast vi var de enda som protesterade. Varför skulle många ur sittplatspubliken uttrycka sitt stöd för vår aktion och sen gå in och ge järnet för att sabotera? I min bok var det tydligt att sittplats stöttade pågarna betydligt bättre i andra än man gjorde i första.

Ja, vi har ett problem med delar av vår publik. Men det problemet är inte den trogna sittplatspubliken – för dit räknas de som är på plats på cupmatcher eller i Europa med 7000 på läktaren – utan marginalpubliken. Ju mer den moderna fotbollen rör sitt fula tryne bland oss, ju fler kommer att förvandlas till typen som ”håller på” Liverpool, Barca eller Man United och ”går och ser HIF ibland”. Kampen kommer inte att stå mellan HIFare på 37 och andra HIFare på Västra eller mitt på Östra, utan mellan oss som lever för vårt lag och de som vill att allsvenskan ska ses som en parentes i väntan på en ny Premier League-match. Ska vi växa måste vi vinna den kampen. Emot modern fotboll.

 

 

 

 


Comments are closed.