Stranden nästa!

Halmstad borta mitt i högsommarvärmen, med serieledning inom synhåll… Morgondagen kommer att bli en rödblå invasion. Eller ja, rödblå och gul. Och grön. Och lila. Och svart. Och… vilken färg har egentligen den där uppblåsbara rockan?

När vi tar över Halmstad imorgon blir det inte bara en orgie i dålig solbränna och tatueringar, det blir också en uppvisning i löjliga uppblåsbara badleksaker. En tradition inom fotbollsvärlden som har poppat upp i våra led tidigare – bland annat på Ruddalen i Göteborg för något decennium sen, där vinnarna var ett par pågar som stoltserade i uppblåsbar clown- respektive dinosaur-dräkt! – och som har sina rötter i engelskt 80-tal.

Sommaren -87 var Manchester City-supportern Frank Newton på besök hos en vän vid namn Allen Busby. Den gode Allen råkade vara leksakssamlare och bland alla prylar i hans hem fanns en stor uppblåsbar banan. Newton – förmodligen uppmuntrad av ett par öl eller fem – kläckte idén att släpa med sig bananen till premiären i Division II (jeps, det här var innan Premier League, arabiska miljardärer, stjärnspelare och läktare fulla med turister) mot Plymouth Argyle. – Ok, på villkor att du bevisar att du hade med den på matchen, var svaret från ägaren.

Bananer

Sagt och gjort. Utrustad med en polare med kamera släpade Newton med bananen på säsongspremiären. Reaktionen blev omedelbart gapflabb och smarta kommentarer, och bananen blev kult bland City-supportrarna. Men den riktiga hypen kom senare samma år när city-spelaren Imre Varadis efternamn i engelsmännens måttligt språkvana – eller humoristiska, beroende på vem du är – Lancashire-miljö kom att förvandlas till… Banana. En efter en poppade de uppblåsbara bananerna upp på läktarna var City än spelade. Snart var de hundratals. Och de fick sällskap. Av krokodiler. Av Spitfire-plan, gorillor, golfklubbar, papegojor och pingviner. City-supportrarna hade startat en galen trend som spred sig över landet – i Stoke fylldes läktarna med uppblåsbara Rosa Pantern-figurer och på Upton Park vevade hemmapubliken runt med… givetvis, uppblåsbara hammare.

Säsongen efter var det över. Precis som med fyllot som hade med en vuvuzela till Örjans vall för ett par år sen, är det begränsat hur långt man kan dra ett skämt – särskilt om det är tre meter högt och skymmer sikten fullständigt. Arsenal var första klubb att förbjuda de uppblåsbara leksakerna och snart var allt som vanligt igen. Inte för att förbudet egentligen behövdes – folk tröttnade helt enkelt och slutade släpa med badleksakerna. Men under ett 80-tal som dominerades av läktarkatastrofer och grovt våld var det under en period en kul omväxling för alla. Ett sjukt infall som växte till gigantiska proportioner.

Ses i Halmstad. Och glöm inte pumpen!


Comments are closed.