Årsberättelse tHIFo 2013

Tifoåret 2013 bjöd på såväl medgångar som motgångar och nu har det blivit dags att summera.

Ett tema som vi antog under säsongens två första tifon var nationella supporterkampanjer.
Till hemmapremiären sydde, skissade och slutligen målade vi en rund overhead-flagga med logotype från kampanjen ”Bevara 51%-regeln”. Runt denna overhead hade vi 2-pinsflaggor och en hel del stora mönstersydda viftflaggor. En banderoll till supportermarschen från stan till Olympia med texten ”Bevara 51%-regeln” målades även. Tilläggas skall att tack vare ett gediget arbete från Svenska Fotbollssupporterunionen, uppbackat av supportrars lokala initiativ som vårt eget, så har 51%-regeln och därmed demokratin i svensk fotboll återigen räddats.

SONY DSC

Säsongens andra match var ett tidigit bortaderby. Till detta derby belyste vi raskt en annan supporterfråga – bevarandet av ståplatser. En relativt stor overhead-flagga syddes, skissades och målades med texten ”UTAN STÅPLATS – INGEN STÄMNING – STÅPLATSREDUCERING? NEJ TACK”. Den hölls upp en god stund innan matchen och halva texten hölls även upp i halvtid.
Även i denna fråga har SFSU, Svenska Fotbollssupporterunionen, med uppbackning på gräsrotsnivå som i vårt fall, lyckats göra landvinningar. Den föreslagna ståplatsreduceringen i svensk fotboll håller nu på att omvärderas.

Bortaderby 4
Bortaderby 1
Nästa tifo för året var också säsongens största. I ett höstderby på hemmaplan målades inte mindre än tre overhead-flaggor. En jättlik, samt två modell mindre. Tifot hade inte mindre än tre steg, fördelat på tidpunkterna strax innan match samt i samband med andra halvleks start. Detta tifo krävde extremt mycket skissande och målande, samt att symaskinen gick varm. Många hjälpte till, somliga åsidosatte periodvis allt annat i livet för att färdigställa detta tifo.

Derby 2
Derby 4 - Kopia

Derby 3
Årets sista tifo bestod av ett halsdukshav, passande nog i sista matchen då kylan börjat komma tillbaka till Skåne. Tanken var att tifot skulle vara en avslutning för läktaren Södra Ståplats, men eftersom ombyggnationen dröjde blev det inte så. Vi valde dock att anordna tifot ändå, eftersom vi redan tillverkat massvis av tillfälliga halsdukar som delades ut till alla dem på läktaren som inte redan hade en halsduk. Resultatet blev bra med undantag från att läktaren kunde ha varit mer välfylld.

HIF kalmär 2

I samband med säsongens slut hände något som dessvärre ödelade hela tifoverksamheten. En anlagd brand i våra tifoförråd på Olympia ödelade cirka tio års arbete. Nästan ingenting, undantaget enstaka banderoller, finns nu kvar av det som vi jobbat till oss under åren lopp. Vi vet i dagsläget ännu inte vem som ligger bakom branden, men vi skulle givetvis visa enorm tacksamhet över tips kring detta.

1399371_10200654144852972_381948490_o

Tifogruppen kommer givetvis finnas kvar och efter föreningens senaste årsmöte som hölls i januari 2014 blåser det nu nya friska vindar. Verksamheten kommer byggas upp igen men med helt nya förutsättningar. Saker kommer inte se ut som de alltid gjort, både på gott och på ont. Men detta kommer vi redogöra för i ett separat inlägg inför säsongen 2014. Så länge önskar vi alla HIF-systrar och -bröder en god fortsättning.

På återseende 2014.

tHIFo


Comments are closed.