En grym läktarshow ni sent ska glömma…

Det börjar små smått närma sig premiär för allsvenskan, och Bakgatan laddar därför upp inför årets första seriematch genom att ta ett snack med gästerna. Samma motstånd som blev överkört i fjor gäller även i år, och uppe i krokarna kring Polcirkeln är man revanschrugna. Vi tog ett snack med en läktarprofil vi kan kalla ”T”, från Djurgården:

Vad blev din reaktion när det blev klart att ni fick oss borta igen i premiären?
Först blev reaktionen lite dämpad, inte samma motstånd igen och dyngtorsk på plan direkt. Men ganska snabbt kände vi att förutsättningarna både på plan och läktaren är mycket bättre i år jämfört med inför 2013, så känslan vände istället till revanschlust, låt oss göra allt bättre än ifjol!

Hur är ”tempen” i Stockholm just nu inför säsongen?
Flytten till Tele2 gick bättre än väntat och vi var ett topplag efter sommaren så det blåser förväntansfulla blårandiga vindar, vi är hetare än på länge! Det var över 8500 i publik mot Union Berlin i en träningsmatch i januari, och intresset inför bortaresan till er är rekordstort, tåget fylldes på en timme. Det är hårt tryck på säsongsbiljetter, men det har tyvärr dämpats pga att nya biljettsystemet havererat vilket gjort att tusentals inte kunnat förnya och betala sina säsongsbiljette. Men vi lär sälja rekordsiffror ändå till slut, d.v.s. 9-10 000 säsongsbiljetter.
På planen har det också sett okej ut och att Jawo kritade på är en riktigt viktig byggsten för laget som ger trygghet kvalitetsmässigt.

tele2arena_difpremiar

Berätta gärna mer ingående om djurgårdspubliken.
Vi är lite ojämna, både hemma och borta. Våra toppar är i mitt tycke bäst av precis alla, men en dålig dag har vi tidigare haft lägre lägstanivå än andra rivaler. Det beror mycket på att en stor del av vår sittplats är delaktiga i stödet, och när de inte är på rätt humör och bidrar till stämningen blir känslan av dåligt drag mer påtaglig. Så det som sticker ut mest hos oss är vår sittplats, det är den mest fanatiska och engagerade i landet, och ibland får vi med oss verkligen i stort sett hela vår publik på ett sätt som jag aldrig sett något annat lags fans i Sverige lyckas med.

Gällande mentalitet i vår supporterkultur har vi gått från att vara väldigt anglofila på läktaren i mentalitet och sånger, till en mix av UK och Ultraskulturen, som formligen exploderat senaste säsongerna. Ultrasgruppen UCS har format det mesta i tifo och läktarväg på Sofialäktaren senaste åren, och gjort det grymt bra, vi gamla anglofiler kör numer mest på sittplats och hänger på. Vi kör fortsatt utan trumma med fokus på en jävla volym i sångerna, och växelsången mellan sittplats och ståplats är ett kännetecken för oss. Vi försöker ha en bred sångrepertoar, men det är svårare ju fler man är och nu har vi två klackar, på kortsida och långsida, så kan det bli osynkat ibland. Gällande bortastöd drar vi ibland siffror absolut ingen annan matchar, tex har vi fått iväg halva vår hemmapublik på bortamatcher och det är vi ensamma om, men vi kan också ha dålig uppslutning på oheta bortamatcher.

Järnkaminerna är supporterföreningen, medlemantalet har varierat från toppnoteringen 4800 medlemmar 2003 till dryga 2000 ifjol. Attityden till officiella supporterföreningarna har i 08-området varit lite blasé tidigare, JK borde ha minst 5000 medlemmar varje år, potentialen finns för 10 000 medlemmar egentligen. Det handlar bara om en attitydsfråga, något vi verkligen kan och bör förbättra. Vi djurgårdare ser annars hela Stockholm som vårt upptagningsområde, till skillnad från Bajen och Gnaget som gärna identifierar sig med Södermalm resp. norra delarna av staden. Vi är i majoritet i innerstan, men 90 % av vår publik kommer utanför tullarna och vi är stora i olika förorter i både norra och södra delarna av stan. Vi djurgårdare är helt enkelt mer utspridda runt om i hela Stockholm.

Vad tror du om ert läktarår 2014, vad hoppas du på och vilka matcher ser mest fram emot?
Det har ju minst sagt gått knackigt för oss sportsligt senaste åren, vi har inte varit nära toppen sen 2007, och dessutom har hockeyn åkt ur Elitserien. För DIF sammantaget är det en av de mörkare perioderna någonsin sportsligt för oss, men publikt känns vi ändå heta och starka trots kräftgången. Flytten till Tele2 (Stockholmsarenan) gick bättre än väntat! Stadion kommer alltid att finnas i våra hjärtan, men från att på Stadion haft absolut sämst förutsättningar att skapa stämning pga arenans utformning, fick vi möjligheten att se vad vi går för på en riktig fotbollsarena, och det blev ett grymt lyft för oss! Stämningen vi hade på Tele2 var stundtals som i en blårandig läktarnörds drömmar! Jag hoppas att vi bygger vidare på det och gör oss ännu mer hemmastadda.

Den geografiska flytten från Östermalm till söder om Söder är inte så stor grej för oss, vi har spelat hockey där sen 50-talet och det är mest våra antagonister som stör sig, för de vill så gärna placera oss i ett Östermalm/överklassfack och får numer jävligt svårt att göra det, istället har vi dubblat vårt publiksnitt! De matcher man ser mest fram emot är givetvis borta och hemmapremiären, derbyt var sinnessjukt både på plan och läktare ifjol men är inte bra för hjärtat så det går inte se fram emot.

Djurgaringrdens-IF-All-Stars-v-FC-United-of-Manchester
Hur ser du på säsongen sportsligt för DIF?
Det känns som om vi har något bra på gång men det är svårt att sia om vår egentliga status då fjolårets säsong hade så stora kontraster beroende på tränare. Sämst i landet med Magnus Pehrson, bäst i landet med världens bästa bagge Per Mathias Högmo. Mittenlag med Pelle Olsson kanske? Vi ska fan inte vara indragen i någon bottenstrid i år varje fall…

Hur ser du på HIF sportsligt 2014?
Ni var ju grymma första halvan på säsongen men tappade rejält i styrka på hösten, så jag ser er som ett stabilt topplag men inte främsta guldkandidaten.

Någon/några HIF-spelare du vill att DIF ska se upp extra med?
Nja, ingen direkt särskild så, vi måste hålla ihop laget och inte klappa ihop som ifjol.

Ni har stuckit ut hakan och sagt att ni ska bli 5000 DIF i Helsingborg, kommentar på det?
Vi har gjort det för att vi verkligen tror det är möjligt! Ifjol var vi 2700, och det var inte i närheten av samma positiva känsla inför säsongen som i år. Självklart är 5000 en oerhörd siffra på en så lång bortaresa, och vi kanske inte lyckats fullt ut men om vi kommer nära så är det succé ändå och siffran har verkligen fått alla att snacka om resan.

Hur ser du på Helsingborgspubliken?
I mitt tycke är det så här, ni har kvalite men inte kvantitet och ni och andra ska inte jämföra er med oss i Stockholm, då är ni ni ljusår ifrån totalt sett och det är inte en rättvis bedömning. Men jämför man er mot lag med ungefär samma förutsättningar så står ni er jävligt bra, ni är bäst av alla bortsett från storstadslagen och ni har också en medvetenhet och koll i paritet med de största. Er mentalitet i klacken känns inte bonnig, ursäkta uttrycket, utan har något utav en storstadsmentalitet, men ni skulle få mer respekt tror jag om ni inser era begränsingar på läktaren och inte jämför er med de största. Tex är er sittplats tyvärr inte märkvärdigare än lag som Elfsborg, Örebro eller Norrköping och er ståplats har bara tagit 500 man jämfört med storstadsklackarna på flera tusen.

Annars undgår det ju ingen som är insatt i supporterkulturen att ni är jävligt UK-influerade, om det är positivt eller inte beror väl sen på betraktaren. Er sångvolym utefter ert antal och er breda sångrepertoar är något ni ska vara stolta över, där har ni något eget och unikt för er i Sverige. Jag tycker även ni totalt sett har en passion och stolthet för ert lag som sticker ut jämfört med andra i ungefär samma storlek. Det är ändå viss skillnad att som bortasupporter åka till Helsingborg jämfört med ovan nämnda lag…

Hur tror du det går på plan, och läktaren 30 mars?
Vi har förlorat 5 bortapremiärer i rad (!) och förväntar oss inget annat. Jag blir glad om vi gör mål och får uppleva en massivt måljubel. På läktaren dog vi ifjol när matchen tidigt gled oss ur händerna och det är även ibland svårt att få flera tusen sönderfestade bortaresenärer att låta tight, men skulle det gå bra på plan och vi får ihop det på läktaren så kan vi kanske få till en grym läktarshow ni sent ska glömma!


Comments are closed.