Alla hatar HIFs fans…

Cupfinalvecka. Både i huvudstaden och i… ja, den där småstadsprydliga avkroken långt åt helvete upp i norr som i ett briljant utslag av självironi kallar sig ”The capital of Scandinavia”. Och i två andra småstadsprydliga städer laddar man nu för sin sista chans att spela i Europa i höst. I den ena genom att… ja, vad man nu gör i en stad där stadsvapnet är ett par såna där saxar man klipper får med… Och i den andra genom att förklara krig mot sin egen publik.

Ingen som följer allsvenskan kan ha missat de tragiska händelserna kring premiären och det kaotiska efterspelet när en milt sagt klumpig HIF-ledning försökte rädda klubbens anseende – av någon anledning kom bortasupportrarnas agerande helt i skymundan – och förhindra en upprepning av kalabaliken. Lägg till en sportslig fiaskoinledning av säsongen – den sämsta sedan 1994 – och man kan lätt få för sig att klubben skulle ta alla chanser att bita sig fast i minsta lilla positiva nyhet. Som en semifinalseger i cupen över hypade lillebrossan och en chans att ta Di Röes sjunde titel på tio år. Snacka med vem som helst med minsta rutin från marknadsföring och han kommer att intyga hur viktigt det är att i en situation som vår kunna bjuda på en framgångshistoria.

Det hände inte. Direkt efter matchen springer Myllenberg in till spelarna, har en kort diskussion med dem, varpå samtliga spelare tackar med en kort applåd från mittcirkeln och går ut istället för att – som normalt efter segrar – komma fram till bortasektionen och tacka de 8-900 tillresta som hade gett malmöpubliken en sånglektion i 90 minuter. Dagen efter handlar rubrikerna inte om derbyseger och cupfinal utan om fem-sex bengaliska eldar och moralpanik från HIF-ledningen och media. En av HDs journalister tycker det är så hemskt med de bengaliska eldarna att hon vägrar skriva en krönika efter matchen, vilket gör iaf mig tacksam att det inte är hon som ska rapportera från Syrien och Ukraina…

https://www.youtube.com/watch?v=O_IRkwrrEqo&list=UUdPHjcywmy5qMKOcDp4srIA

Några dagar senare är det dags igen. Då vill HIF-ledningen flytta cupfinalen pga ”risken för sammanstötningar med Djurgården-supportrar”. Pang! Ännu en dålig nyhet! Och ett par hundra familjesupportrar som stryker sin cupfinalresa. Att de som borde sitta på en relevant riskbedömning – vår kära ordningsmakt – inte har haft några invändningar, det är inget som hindrar HIF-ledningen! Här ska fan inte skapas någon cupfinalhype!

Måndag, match mot Brommatöserna på deras plastbana. Pär återfinner sina handskar från 2011 och visar det som fick honom att rankas som landets bäste målvakt. Och Di Röe tar årets första allsvenska bortaseger! Äntligen! Lägg till detta en kommande cupfinal, och ett lag som mer och mer börjar likna fotbollsspelare som faktiskt tränar tillsammans mer än en bakfull söndag i veckan, och känslan måndag kväll var faktiskt rätt positiv.

Tisdag morgon. Dagens stora HIF-nyhet – Myllenberg hotad! Inte årets första bortaseger, utan att Myllenberg har blivit hotad och haft polisbeskydd vid hemmet. Nu tycker jag det är lika åt helvete att hota vår klubbdirektör som ni gör. Men varför, varför, varför blåsa upp det i media?!? Tycker Myllenberg hans agerande där är bra för klubben? Eller är det hans jobbansökan hos SvFF – som ju domineras av små skitklubbar som älskar moralpanik och snack om ”hårdare tag” – som är viktigare än lojalitet mot oss, hans nuvarande arbetsgivare?

Att våldet som bröt ut kring premiären var ohållbart tror jag alla är ense om. Men någonstans på vägen kom just debatten om våld att kidnappas av människor som vill förvandla fotboll till tennis. Vad har svordomar och protester mot domslut med våld att göra? Vad har min relation till våra sponsorer (!) med det att göra? Och vad har bengaliska eldar med det att göra? Vi har hamnat i en korkad, onyanserad debatt, dominerad av folk som inte vet ett skit men som är bra på att skrika högt. Och från HIF-ledningen hejar man bara på, och sänker samtidigt intresset från publik och sponsorer rakt ner i skiten.

På söndag kommer något tusental av oss att åka till Solna för att stötta vårt lag. Trots all skit vi har fått från media, klubbledning och alla jävla fikarumsexperter. Och jag räknar kallt med att vi på måndag kommer att upptäcka att media har hittat något nytt att gnälla på. Låt dem gnälla. Det får räcka nu! Det finns gränser för hur mycket vi ska behöva be om ursäkt för vår existens inför folk som aldrig har lyft ett finger för att stötta pågarna från läktaren. Fuck dem.

Huvudstaden ja. Där spelas cupfinal nu idag, torsdag. Och i FCKs officella reklamvideo för matchen (tack för tipset, morph3us!) ser det ut så här:

https://www.youtube.com/watch?v=QdVmjDUQsIM

Öl och cigg i mängder, klistermärken, någon kille i SI-jacka, bengaler, och en unge med ”hader Bröndby” på ryggen. Men inget våld. Och det är det saken handlar om, eller hur?

Ibland är avståndet mellan storstad och hysterisk provinshåla mer än några mil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments are closed.