Kaoset fortsätter

HIF:s vår kan onekligen beskrivas som en bergochdalbana.
Alla positiva nyheter har följts av ett bakslag och supportrarna har kastats mellan hopp, frustration och ilska. Reaktionerna från oss supportrar har varit hårda och kritiken ibland skoningslös. Ofta berättigad, men stundtals också onyanserad i jakt på snabba syndabockar. Det har gällt ombyggnaden, supporterkontrakt, ekonomi, spelarprestationer, mediahantering och allt däremellan.

Våren 2014 går otvivelaktigt till historien som en av de mest prövande sedan konkurshotet 2003. Och detta mindre än tre år efter att HIF skördat hem varenda medalj som finns att vinna i svensk fotboll.

Vi är många som ibland stannar upp och ställer oss frågan: vad fan var det som hände?

Igår avgick Paul Myllenberg som klubbdirektör, eller kanske fick han sparken? Budskapen är dubbla även om det mer och mer lutar åt det sistnämnda. I mina ögon var detta en nödvändig förändring, men bara den första i raden av flera. HIF behöver en nystart och då är det av yttersta vikt att den som tar över rodret har ambitionerna, kunskaperna och modet att förändra. Mycket av den frustration som blir synlig på forum och i sociala medier bottnar i att det finns ett missnöje med hur klubben sköts och min förhoppning är att den nya klubbdirektören tar problemen vid hornen. Att Joel Sandborg tar över i väntan på en mer permanent klubbdirektör ser jag positivt på. Joel verkar, utifrån min erfarenhet, sympatisk, lyhörd och kompetent.

Som om inte gårdagens turbulens var nog. Idag vaknade man till nyheterna att Loret Sadiku träningsvägrar och att Pär Hansson avsagt sig kaptensbindeln. Expressen är inte den mest pålitliga av källor och jag kanske får äta upp några av mina rader som följer, men den risken tar jag. Den uppmärksamme anar nog också att det finns en agenda här, i fallet Loret. Att han länge varit sugen på att testa vingarna utomlands har varit glasklart och med en slug och girig agent vid sin sida väljer han nu att spela fult. Riktigt fult.

Med all sannolikhet är det så att Loret vill göra sig besvärlig och tvinga fram en försäljning. HIF ska enligt uppgift ha nekat bud på honom tidigare, vilket upprört Loret – och hans agent. Vi supportrar går nu i taket, vilket är fullt förståeligt, och Loret och hans agent får den effekt de önskar – en ohållbar situation, som troligtvis pressar prislappen på Loret. Mitt tips säger att han försvinner i sommar och i den affären blir HIF troligtvis den stora förloraren.

Det spel som Loret väljer att spela är fult och respektlöst. Frågan är om det inte också är kontraktsbrott? I så fall hoppas jag att HIF löper linan ut och går vidare med detta. Det är den rent formella aspekten av det hela. Den informella aspekten handlar om att Loret pissar på sin arbetsgivare och sina fans. Han har jobbet som de flesta av oss skulle göra vad som helst för att få. Han har utvecklats i HIF, som trott på honom och gett honom möjligheten att bli den spelare han är idag. Lorets agerande är inte bara respektlöst, det är också barnsligt och egoistiskt. Den lilla respekt jag trots allt hade för honom är som bortblåst.

Angående Pär så är jag fortfarande helt ställd. Jag vet inte vad som ligger bakom hans beslut, men en sak är säker. Med kaptensbindeln och en massiv månadslön följer också ett stort ansvar. Han måste förklara hur det ligger till, vilket jag ser att han gör i HD nu. Det är dock alldeles för sent, och då reserverar jag mig för att jag eventuellt missat någon notis på HIF:s hemsida.

Det är en sak som HIF generellt är dåliga på att göra, förklara hur saker och ting ligger till. När man gör det sker det oftast reaktivt, efter att media forcerat ut sin bild av situationen. Här måste klubben bli bättre. Man kan anklaga media hur mycket som helst, men i slutändan måste man ta kontroll över sin egen agenda. Då måste man vara proaktiv och förutseende, för att slippa ryktesspridning och missuppfattningar.

Mitt i all turbulens jobbar Kärnan intensivt med sommarens resor. Först ut är Göteborg den 6 juli, besked från Skånetrafiken ska komma inom kort. Därefter väntar Örebro borta en söndag, på skånska flaggans dag. Temat känns rätt självklart väl? Hoppas många ringar in dessa datum i kalendern. För det blir mer och mer tydligt vilka som egentligen är stommen i den här föreningen.

Rosehill Park


Comments are closed.