För ni har hört en annan sång…

Sånger som går från 0 till 100 på två sekunder, mullervågen som rullar längs läktarna när hemmalaget kontrar och fyndigheterna i sångerna om motståndarna och deras supportrar. Det var några av sakerna som fick mig att bli såld på brittisk läktarkultur under mina första London-besök i tonåren.

Jag älskade atmosfären runt och inne på arenorna, doften från äckliga hamburgare, hesa matchprogramsförsäljare, köerna till och från tunnelbanan, sorlet när arenan började fyllas och de spontana sångerna som kunde starta på vilken läktare som helst. Jag gillade också charmen i att man inte på förhand kunde veta hur draget på läktarna skulle bli, det berodde liksom lite på det som hände på plan.

Att jag blev en anglofil när det kommer till läktarkultur föll sig nog rätt naturligt, antar jag. Sen är jag inte helt enögd, jag kan absolut uppskatta ett bengalhav i Grekland och en dansande arena i Buenos Aires. Men för mig har det aldrig varit lika grymt som 3 000 högljudda Cardiffsupportrar på Upton Parks bortasektion. Och det är väl just det som gör mig till en sorglig anglofil. Jag är ju dock inte dummare än att jag inser att det är en fråga om personlig smak, så jag ska inte påstå att jag har ett facit för hur läktarkultur ska se ut.

Att tonåringar som börjar intressera sig för läktarkultur idag dömer ut det brittiska stuket kan jag i viss mån förstå. Framför allt om man använder Premier League som måttstock. Visst finns det fortfarande undantag och matcher med rejält bra drag, men i stort har utvecklingen där över helt dödat supporter- och läktarkulturen. Därför fattar jag att unga supportrar som suktar efter feta referensramar hellre snöar in på något annat, vilket också avspeglar sig på de allsvenska läktarna idag. Jippomatcher på Emirates Stadium är rätt långt ifrån den brittiska läktarkultur jag älskar.
Nu till det viktigaste.

Oavsett vilken kultur man inspireras av när man sitter och klickar sig runt på YouTube så hoppas jag att man faktiskt reser också. Man kan aldrig förstå eller lära känna en läktarkultur framför en datorskärm. Man kan hitta feta klipp och hämta idéer, men i slutändan handlar det om att uppleva på plats, tror jag. Det är då man får ta del av detaljerna som ofta präglar en läktarkultur och inte minst får man känslan.

Mitt intryck är att allt färre unga svenska supportrar gör den typen av ”studiebesök” som många i SB gjort i alla år – och fortfarande gör. En del var över redan tidigt 90-tal, långt innan införandet av sittplatskrav och svordomsförbud. Kanske beror det på att allt är så mycket mer lättillgängligt idag? All världens supporterkultur finns på nätet ett knappklick bort.

Nu låter det som att jag är 50 år gammal, det är jag absolut inte. Jag gjorde mina första resor runt 2003-2004 och då var det inte storlagen som lockade – det var West Ham, Southend United, Millwall, QPR, för att nämna några exempel. Och jag fick uppleva både riktigt feta läktarinsatser och tragiska bottenapp. När delar av SB somnade på West Ham – Sheffield United 2004 var väl inte Upton Park en kokande gryta direkt, även om den billiga ölen innan matchen också var en bov i dramat. Däremot när West Ham tog emot Bolton i FA-cupen – jag tror det var 2006 – ville jag aldrig att kvällen skulle ta slut. Ljudvolymen när 32 000 manade på sitt lag inför förlängningen ekar fortfarande i min skalle.

Ett annat, lite mer oväntat, minne är när Arsenal mötte Reading i Carling cup 2005. Highbury kallades ju ofta för The Library, men inte denna kväll. Helvete vilket liv det var, men jag antar att matchen inte direkt lockade de stora turistskarorna.

Som sagt, man vet inte alltid på förhand vad man får. Ändå föredrar jag det alla dagar i veckan före en monoton, capostyrd kortsida i Östeuropa.
Nu väntar en lång vinter utan HIF, utmärkt tillfälle att lägga tid och pengar på att vidga sina vyer. Dra med polarna och pricka in en match i Europa. Mitt tips är såklart att dra över till öarna, men det viktigaste är att skaffa egen erfarenhet och egna upplevelser.
I forumet finns det gott om rutinerade rävar som kan dela med sig av tips på vilka matcher som kan tänkas bjuda på drag.
Surfa runt, boka resa, åk!

Rosehill Park


Comments are closed.