Det där med bortaföljena…

Det har ju varit en del diskussioner i forumet nyligen om brittiska bortaföljen kontra svenska, och då specifikt våra. Pågadrul har ägnat några kafferaster åt att grotta ner sig i statistik och det visar ju sig att vi knappt kan jämföra oss med klubbar som Plymouth och Carlisle. Åtminstone om man räknar bort vårt derbyfölje. Vi blir alltså slagna på fingrarna av två klubbar i League 2, den engelska fjärdedivisionen.

Att britter överlag är bättre på att stötta sina lag på bortaplan är ingen nyhet och det finns många faktorer som spelar in. Avstånd, folkmängd och matchdagar är tre grejer att ta hänsyn till. Men det som troligtvis spelar mer roll än något annat är kulturen. Och det är framför allt två saker jag tänker på som skiljer UK från Sverige.

Lokala identiteten och stoltheten. Frågar du 100 personer på gatan i exempelvis Örebro om vilket fotbollslag de håller på så tror jag du får rätt stor spridning. En del håller på Stockholmsklubbarna, vissa på lag som Arsenal, Barcelona och Liverpool. En del svarar säkert ÖSK och rätt många bryr sig nog inte alls. Och så ser det nog ut i många städer i Sverige. Gör du samma undersökning i Plymouth eller Carlisle tror jag inte att spridningen är lika stor. De flesta svarar nog stadens lag, även de som egentligen inte bryr sig. Det är åtminstone min upplevelse, att britter generellt är mer lokalpatriotiska än svenskar när det kommer till deras fotbollsklubbar. Och om större del av stadens befolkning sympatiserar med klubben tror jag att man skapar en kultur som påverkar resandet positivt. Du är inte ”fanatisk” eller ”insnöad” för att du reser 40 mil för att se ditt lag. Du är en helt normal fotbollssupporter.

Klackfenomenet. Pågadrul brukar ibland berätta om när han vid sitt första besök på Millwall under tidigt 90-tal frågade en Millwallsupporter var klacken stod på The Den. Han fick bara ett stort ”huh?” till svar. Inte ens när han förtydligade att han syftade på de mest engagerade och sjungande supportrarna fick han ett bättre svar. Och i efterhand är ju situationen rätt lättanalyserad eftersom att det inte finns klackar på samma sätt där. De som går på matcherna är supportrar till klubben och då stöttar man laget. Svårare är det inte.

Detta tror jag även påverkar bortaföljena. För i Sverige har resandet blivit en ”klackgrej”. Det är klacken som är de mest fanatiska som följer laget i andra städer. Och detta fenomen är ju extremt tydligt i Helsingborg. När en familj i Plymouth ser en bortaresa som en ”nice day out” ser många helsingborgare bortaresande som något rätt otänkbart. Så länge det inte handlar om guldmatch eller matcher mot Halmstad och Malmö. Och vi är inte ensamma, men frågan är vad man gör åt det?

Visst finns det allsvenska klubbar som kan mobilisera stora följen, men 4000 ena helgen kan förvandlas till 150 två veckor senare. Lägstanivån är inte lika vass här.

När man själv står på bortasektioner runt om i landet känner man igen de allra flesta och jag vill påstå att 95 procent av de som reser frekvent håller till i Olympias sydöstra hörn. Analyserar du ett brittiskt bortafölje på samma sätt får du nog större spridning gällande vilka sektioner de huserar på när det är hemmamatch. Där är stora delar av arenan potentiella resenärer, i Sverige är det främst ”klacksektionen” som plöjer landsvägsmil i bussar. Och det påverkar ju givetvis statistiken.

HIF har ju gått ut med bussresa till Kalmar, ett bra initiativ som rimligtvis borde locka en del utanför den målgrupp som vanligtvis reser. Men intresset verkar tyvärr svagt och jag tror att ”klackfenomenet” och synen på vad en aktiv supporter är kan vara boven i dramat. Där har vi en barriär att bryta och tyvärr tror jag att flytten till sektion 37 snarare befäst ”vi och dom andra-”känslan, även om flytten ur stämningssynpunkt var helt rätt.

Jag är helt övertygad om att väldigt många som aldrig tänkt tanken på att åka på en bortamatch skulle få blodad tand om de gav Kalmarresan en chans. 10 000-kronorsfrågan är ju hur man får dem att ge resan en chans. Någon?

Här hittar ni diskussionen om bortaföljena. Ge er gärna in och debattera vidare.

Rosehill Park
Sundsbusarna


Comments are closed.