Det är vi som måste vara den kloka rösten

Jag hade egentligen velat skriva ett inlägg om att Kalmar-resan och hemmapremiären närmar sig, men ännu en morgon vaknar man upp till HD-artiklar och tillhörande kommentarer som likställer matcher på Olympia vid krigszoner.

Hade jag inte varit en frekvent besökare av HIF:s matcher så hade jag blivit helt förfärad av det jag läser. Supportrar som vandaliserar bilar, människor som inte vågar gå utanför dörren och en handfallen poliskår som inte kan ingripa mot de våldsamma huliganerna.

Som tur är går jag på väldigt många HIF-matcher och har gjort det i cirka 17 års tid.

Många kommer kalla mig partisk, men vi är också många som kan svära på att säsongen 2014, efter den tragiska premiären, var den lugnaste vi kan minnas. Och statistiken ger oss rätt, endast två ingripanden i samband med HIF-matcher efter den 30 mars 2014. Två. Denna siffra kan säkert ställas i relation till en vanlig fredagskväll på stan, men jag låter någon annan göra den djupdykningen.

Hur kommer det sig då att HD, uppbackade av stadens politiker och en upprörd allmänhet, fortsätter att stå på barrikaderna och spy galla på fotbollen i staden?

Jag har inget bra svar, men det finns ju några uppenbara teorier. Först och främst kan vi ju slå fast att ämnet säljer och engagerar. Därför är det tacksamt att skriva om när man vill ha många läsare. Och att media påverkar allmänhetens uppfattning om hur verkligheten ser ut finns det otaliga vetenskaliga teorier och modeller för. Politikerna sen då, ja, de är ofta angelägna att blidka folket. Så tycker folket att det krävs krafttag mot fotbollen som fenomen, så är det rätt troligt att politiker bekräftar den bilden.

Det hela blir en ond spiral och i slutet av spiralen står vi – som följer klubben i vått och torrt – och tar emot all skit. Och trots att vi vet att bilden som målas upp är onyanserad så är vår röst betydligt svagare än HD:s. Frustrerande, eller hur? Vi förlorar hur vi än gör.

Sen vill jag förtydliga en sak. Jag förstår att HD skriver om premiären 2014, det finns ett allmänintresse och det är viktigt att man fortsätter rapportera och reflektera kring det som skedde. Jag ifrågasätter inte medielogiken, det jag däremot ifrågasätter är det fokus man väljer.

Jag vet att HD själva gjort en undersökning kring människors oro och att den visar att en del är oroliga i samband med högriskmatcher. 17 procent uppger dessutom att de avstår från att röra sig på stan när HIF spelar. Oavsett motstånd. Detta är en anmärkningsvärd siffra som HD i sin rapportering inte ens reflekterar över. Nästan var femte person uppger alltså att de inte vågar gå på stan när HIF spelar mot Gefle och Mjällby hemma en måndagskväll. Två matcher som troligtvis är i det närmaste helt incidentfria historiskt.

Sen förstår jag att en totalt oinsatt person kanske inte vet detta, de kanske tror att Gefle är en högriskmatch. De kanske inte kan göra den bedömningen själva. Och det är ju precis där som media, polis och politiker har ett ansvar. Om inte att upplysa, så åtminstone att inte spä på bilden av att det är otryggt.

Premiären 2014 var en krigszon. Ingen vill ha något liknande igen, det är jag övertygad om.

Problemet är att den matchen verkar fungera som typexempel i debatten kring HIF-matcher, vilket är helt orimligt. Om det nu är så att otryggheten ökat och att folk verkligen tror att det är farligt att röra sig ute när HIF spelar, då måste ju den oron dämpas med fakta. För jag antar att varken media, politiker eller polis vill att människor i staden ska vara rädda för något som det inte finns fog för? Rädsla är inte rationell alla gånger, jag vet, men återigen: Två ingripanden i samband med HIF-matcher under hela 2014 om man räknar bort premiären. Två.

Så vilka är då mina förslag? Det man vill göra är ju att bara skrika rakt ut i ren frustration. Men det hjälper nog föga. Vi som brinner för klubben och har större insyn i hur det faktiskt ser ut kring matcherna måste nog dra lasset att nyansera när lokal media och övriga aktörer väljer att gå den andra vägen. Det är nog vi som måste agera klok röst i debatten, visa respekt för att premiären 2014 påverkade många, men samtidigt också lyfta fram fakta och blicka framåt.

Jag vet att det är svårt att göra sin röst hörd, inte minst i HD:s kommentarsfält som dokumenterat selekterar bort kritiska kommentarer, även om de är konstruktiva. Det är svårt även i det allmänna samtalet, för människor har en enorm tilltro till media. Det som skrivs stämmer och den bild som förmedlas är sann. Det är svårt att rucka på, tyvärr.

Min uppmaning är att vi inte får ge vika. Vi ska inte ge vika för nidbilderna, svartmålningarna och den onyanserade rapporteringen. Ta fighten i de forum du kan, på de sätt du kan. Gör det konstruktivt och sakligt.

Vi ska inte stillasittande se på när det vi älskar allra mest blir släpat i smutsen.

Vi älskar HIF.

Rosehill Park
Sundsbusarna


Comments are closed.