”Sluta sälja alkohol så kommer det mer folk…”

Så är premiären på Södra stå avklarad, och i vanlig ordning när det gäller stora tillställningar med HIF – Henkes återkomst, någon? – så kommer där något ointressant skitlag och pissar på festen. Stryk av en av allsvenskans mest överflödiga klubbar – eller ja, av en av allsvenskans mest överflödiga klubbar och ett skämt till domare, till råga på allt från staden där det är ok att vuxna män knullar barn – på hemmaplan är inte direkt det fetaste sättet att inviga en ny läktare.

Men ändå. Vi invigde den. Och jag skulle säga att vi gjorde det bra, trots fiaskot på plan. Efter en lite trevande inledning växte stödet i andra halvlek rejält när spelarna faktiskt visade att årets HIF faktiskt KAN spela fotboll när man bestämmer sig för det, och bitvis var det ett rejält rytande som manade på våra elva man på plan. Ge det ett par matcher till att vänja sig vid den nya kostymen och vi kommer att stå för några ruggiga läktarinsatser redan i år. Klart är att vi redan nu kan se att där finns ett sug som Sektion 37 inte riktigt har kunnat tillgodose. Faktum är att vi i åratal varit den enda storklubben utan en vettig hemmaläktare. Nu när vi spelar på lika villkor kan det bli en helt annan match. Nästa hemmamatch är mot böndernas och hipsternas favoritlag nummer ett – om inte pågarna på plan klappar igenom lika fullständigt som mot Gefle kan det bli intressant att se vad publiken på Södra verkligen kan prestera.

Södra1

Dagen efter matchen kan man även konstatera att vår kärleksaffär med media fortsätter. I Aftonbladet skriver man om att ”Mjölkkossan är död” och illustrerar med en bild från ett rätt tomt Södra – utan att nämna att samtliga 1300 biljetter var utsålda, och att läktaren inte tar in fler så länge utrymingsvägarna inte är bättre utbyggda – och i HD låter man kommentarsfältsmongona gå amok. Utan att för en sekund fundera över det där med troll, Kräftskivans internetarmé eller lokala kufar utan liv, som Ronsk… Crea Diem. Men vad ska man förvänta sig av en tidning där delar av redaktionen bedriver en medveten hatkampanj mot HIF? Ja, delar. Andra delar av redaktionen gör nämligen ett kanonjobb och producerar en hel del material om HIF som håller riktigt hög klass. Problemet är bara att deras jobb glöms bort när byfånarna på kulturredaktionen släpper fram Magnus Sjöholm (!!) eller bedriver privata kampanjer mot ombyggnaden av Olympia. Eller när insändarredaktionen tycker att det är en bra idé att lyfta fram hemmasnickrade idéer om alkohol och fotbollsvåld så mycket man bara kan.

Det slutar i en situation med två förlorare – HIF, som tappar publik och sponsorer, och HD som tappar anseende, inte bara hos HIF-supportrar utan också hos de som vill ha seriös journalistik. Vill man framstå som något annat än en provinshåletidning funkar det inte att publicera saker som Sjöholms fantasier. Särskilt inte när man på sin egen redaktion faktiskt HAR sakkunniga medarbetare som hade kunnat förhindra pinsamheterna.

Vad gäller publikkris kan vi konstatera att vi har dragit dåligt med folk. Men att det i vanlig ordning handlar om en onyanserad debatt. Vi HAR problem med en generationsväxling där 30- och 40-talister som har växt upp med HIF inte har ersatts av lika stora yngre kullar, men det är trots det förmodligen lite väl tidigt att tala om kris. Vi har mött tre skitlag och ett Norrköping som ingen under pensionsålder ser som ett stort namn. Ett av lagen mötte vi på kvällen siste april – som ju brukar handla om bål för barnfamiljer och fylla för kids och studenter – och ett av dem på en regnig lördagkväll samma dag som Springtime. Det är inte optimala förutsättningar för att locka den där måttligt intresserade publiken. Särskilt inte om man lägger till att Olympia är en byggarbetsplats och hela klubben i en uppbyggnadsfas där toppstrid inte finns med på kartan.

Det intressanta är egentligen – är INTRESSET för HIF vikande? Den frågan är svårare att svara på. Alla klubbar dras med publik som bara kommer i medgång, eller när media hjälper till, eller när arenan inte är en byggarbetsplats.  Jag tror vi får vänta något innan vi får ett svar på den här frågan, men vi kan konstatera en sak – de sektioner som rymmer de mest aktiva supportrarna har i år varit riktigt välbesökta. Två av fyra hemmamatcher har varit helt åtsålda på 37/Södra, och vi kan nog räkna rätt kallt med att matchen mot Bajen också blir det. Så att bara tala om vikande intresse… ja, det är att göra det lätt för sig.

Fortsättning följer.

 

 


Comments are closed.