En ny sommarklassiker

Det är med stor glädje kryddat med en viss irritation som man åker till Hisingen på söndag. Glädje över att uppehållet är slut och att man äntligen ska få se HIF tillsammans med vännerna igen. Att det är på en ny arena är också extra roligt och utifrån bilderna jag sett verkar bortasektionen vara bra. Ett antal hundra HIF:are kommer definitivt att skapa en mäktig ljudkuliss!

Irritationen då? Ja, givetvis för att Häcken nu ansluter sig till de övriga åtta klubbarna i Allsvenskan som redan spelar på plast. Nu är de nio. Jag har i upprörda ordalag skrivit om plastens utbredning tidigare så jag ska inte djupdyka i ämnet igen, trots att man inte kan fördöma det för många gånger.

Och som jag också skrivit tidigare så är jag inte främst irriterad på klubbar och kommuner som ser ekonomisk vinning i att välja bort gräset. Jag är faktiskt mest irriterad – och uppriktigt besviken – på supportrar till de här plastklubbarna som inte lyfter ett finger för att motverka utvecklingen. ”Emot den moderna fotbollen” på banderoller samtidigt som balkongmattorna rullas ut framför deras ögon. Det är ledsamt att det enade motståndet inte varit större.

Så, då har jag fått spy galla på plasten. Och på söndag tror jag att vi får se fler missnöjesyttringar med Bravidas underlag.
Bortsett från konstgräset så ser jag dock fram emot den här resan löjligt mycket. När HIF spelar i Göteborg på helger brukar många välja att ta sig upp på egen hand, så blir det nog den här gången också. Lägg till ett par bussar med Kärnan och SB så tyder det mesta på en klart godkänd siffra på bortasektionen. Prognoserna som säger 25+ och sol lär väl också locka en del sista minuten-resenärer som inser att HIF är roligare än stranden.

Jag, som sorglig anglofil, är rätt svag för höstmatcher i lite snålblåst. Gärna kvällsmatcher i strålkastarljus där det inte gör något om det kommer en skur. Men jag är ju inte så pass insnöad att jag inte gillar riktigt sköna sommarresor.

Jag minns speciellt en sådan, Trelleborg borta 2004 (tror jag). HIF hade inlett säsongen riktigt uselt och vi låg i botten. Där, på Vångavallen i tropisk hetta, kom ketchupeffekten. Vi vann med 6-1 och bortasektionen var som en enda stor hoppande svettpöl. Jag tror att kiosken, utöver sina klassiska grillspett, även sålde ett stort antal liter vatten.

Sommarmatcher i Halmstad brukar också vara roliga. Badtema-resan minns nog de flesta, om inte så finns det ju en del bilder som får en att dra på smilbanden.

Matchen nu på söndag har alla förutsättningar att kvala in i samma kategori. Värme, sol och lång skön uppladdning på Whoopsy Daisys uteservering innan matchen. Det här kan bli en ny sommarklassiker. Varannan vatten är väl ett lagom vuxet tips för att stödet ska vara på topp?

Vet egentligen inte riktigt vad jag vill med det här inlägget, mer än att säga att det ska bli jävligt kul med HIF igen. Kärnan har fortfarande platser kvar i sina bussar men om du föredrar en road trip eller tågresa med polarna så går ju det lika bra.

Som man brukar säga, det viktigaste är att vara på plats. Var det!

Rosehill Park
Sundsbusarna


Comments are closed.