Vinden har vänt

Det senaste året har det varit mycket snack om nedåtgående publiksiffror. Och snacket har varit befogat när Mjölkkossan tappat mycket av sin forna glans. De trogna supportrarna har varit där i ur och skur, men kategorin som ofta kallas ”marginalpublik” har minskat.

Men nu känns det som att vinden har vänt. Över 9 000 mot Djurgården och nära 9 000 i ösregnet mot AIK är inga siffror som hade imponerat för ett par år sen men de signalerar ändå om att nordväst-skåningarna börjar leta sig tillbaka till Olympia. Trots pågående ombyggnad, mittenträskfotboll och negativa debatter som avlöser varandra.

Det är svårt att sätta fingret på känslan, men det är något som ligger och pyr. På ett positivt sätt. Nya södra har varit en stor succé, Jordan Larssons formkurva pekar spikrakt uppåt och en rad nya ansikten i organisationen ger hopp om framtiden.

Även stödet på bortaplan inger hopp. Röststarka följen på Hisingen och i Åtvidaberg har hyllats av både spelare och ledare och runt hörnet väntar en lördagsmatch i Falkenberg som troligtvis kommer invaderas av rödblå supportrar.

Men först och främst är det Kalmar hemma. Fredagsmatch med avspark 19.30. Redan nu pekar försäljningen mot årets bästa siffra och i publiken som nog kan nå över 10 000 för första gången i år kommer det finnas många framtida supportrar i form av deltagare i Eskilscupen. Jag är övertygad om att många av dessa barn och ungdomar kommer bli frälsta på Olympia imorgon, precis som många av oss blivit vid något tillfälle. Men det är mycket upp till oss på läktarna. Bra fotboll kan de se på tv och YouTube, men en äkta fotbollsupplevelse med skön stämning går inte att konsumera från tv-soffan – däremot på Olympia.

De HIF-supportrar som jag snackar med verkar minst sagt laddade inför morgondagens match. En del kommer tillbringa eftermiddagen i Helsingör innan Tivoli slår upp sina portar och en hel del kommer nog inta stans uteserveringar tidigt. Vi är inte bortskämda med fredagsmatcher men de ger verkligen optimala förutsättningar för en riktig helkväll!

Så, nu är det dags att lägga allt snack om publikkris och sviktande intresse bakom oss. Vinden har vänt och en dag står vi där igen, med fullsatta läktare och kamp om titlar. När den dagen är här kommer det kännas rätt skönt att blicka tillbaka på ”hundåren” med vetskapen om att du minsann stod upp när det blåste snålt.

Något säger mig att södra ståplats kommer koka imorgon och att sittplats kommer vara mer aktiv än på länge.

Jag tror på 4-1-seger, 10 100 på läktarna i kvällssolen och en stämning som vi kommer minnas länge.

Missa inte. Vägen tillbaka har redan inletts.

Rosehill Park
Sundsbusarna


Comments are closed.