Det är tydligt nu, södra kommer bli den hemmaläktare vi drömt om

När beskedet om att Olympia skulle byggas kom var vi många som jublade. Drömmen som funnits där i många år började bli allt mer suddig när besluten dröjde och budgetar sköts i sank. Men under vintern fick vi så följa utvecklingen. Rivningsarbetet efter sista hemmamatchen, bjälkarna som sattes ner i marken under ett vitt snötäcke och till slut en läktare som reste sig stor och mäktig.

I supporterled har vi ofta diskuterat vad en riktig hemmaläktare skulle betyda för oss. Vi har saknat en riktig och stabil hemvist på Olympia. Även om vi skapat bra drag på både södra och 37:an så har vi inte haft samma förutsättningar som våra konkurrenter. Detta har givetvis påverkat nyrekryteringen av supportrar negativt.

Den 9 maj var det dags. Första matchen på nya södra, mot Gefle. Det var en skön känsla att blicka ut över Olympia från vår nya hemmaläktare och det märktes direkt vilken skillnad det skulle bli. Känslan var, ”här kommer inga motståndarsupportrar i landet att dominera”. Och hittills har vi haft rätt. Vi har haft en hög lägstanivå under de matcher vi spelat sen den 9 maj och högstanivån har varit riktigt vass.

Om nio dagar är det derby och av Södras 1300 platser har cirka 1200 sålts. Nu har jag inga uppgifter tillhands, men jag kan inte minnas att vi sålde slut 37:an så tidigt ens när vi var i toppstrid och den sektionen tog bara 900. Nä, vi ser redan de positiva konsekvenserna av nya södra ståplats och jag är rätt övertygad om att draget den 30:e kommer bli årsbästa.

Sen gäller det för oss och HIF att förvalta situationen på ett bra sätt 2016. Då öppnas hela läktaren och plötsligt har vi 4500 platser att fylla. En bra bit fler än dagens 1300. 2500 kommer kännas hyfsat fullt men för att börja snitta det behöver klubben tänka på ett par grejer.

Marknadsföra södra hårt och ha billiga biljetter. Idag kostar en ståplats till derbyt 240 kronor, 2016 hoppas jag att den summan är kapad med åtminstone en hundralapp. För ungdomar ska det vara ännu billigare.

Södra ska inte främst ses som en kortsiktig kassako, den ska ses som basen för vår framtida supporterbas, med allt vad det innebär. Här ska barn och ungdomar få sina första live-upplevelser, här ska kompisgäng hitta sina speciella platser och här ska inställningen alltid vara att man stöttar laget. Givetvis kommer vi ha en mer röststark och aktiv kärna i mitten precis som vanligt, men läktarens ytterkanter kommer vara perfekta hemvister för dem som vill testa på supporterlivet, eller hänga med i sånger då och då.

Jag kan redan se det framför mig. Ett par tusen HIF-are på södra och mullret som stiger till skyn när HIF vinner en hörna vid vår kortsida. Och det öronbedövande jublet under taket när vi avgör en match i slutminuterna. Det kommer bli grymt.

Till dess ska vi förvalta den situation vi har idag på bästa sätt. 1300 platser har fyllts flera gånger i år och kommer fyllas igen under hösten. Vi ska fortsätta skapa bra stämning och ha bra inställning. Samtidigt måste vi ha respekt för att det kommer komma en del nya supportrar till sektionen, som kanske inte är helt inkörda på alla sånger än.

Och en sak som är viktig att betona i dessa tider är att dessa ”nya supportrar” inte lockas av sportsliga framgångar, som fallet är i en del andra klubbar. Det här är personer vars drivkraft är en annan.

Tålamod och driv från oss aktiva supportrar, då kommer södra bli precis den hemmaläktare vi alla drömt om.

Vi har äntligen hittat hem. Vi ses i Norrköping!

Rosehill Park
Sundsbusarna


Comments are closed.