Det här är HIF-land

Derbyhelgen närmar sig och många HIF:are gör sig redo för en riktig helhelg som börjar med träningspeppen på lördag klockan 10.30. Södra ståplats är slutsåld sedan ett tag och det återstår inte många biljetter till sektion 37. Första delen är alltså avklarad, nu ska det presteras på läktaren också.

I Malmö har hetsen redan börjat. Ultras Malmö går i en uppmaning ut och säger att de ska krossa oss samtidigt som de passar på att håna vår supporterkultur. Bristen på självinsikt är som vanlig total. Det har alltså bara gått en vecka sedan de gjorde bort sig internationellt. De predikar också för att folk från Klippan och Bjuv skulle vara sämre än andra människor. Precis som om det är bättre att bygga sin supporterbas på inflyttade hipsters från Småland än på folk från närliggande skånska orter. I Helsingborg välkomnar vi supportrar från närområdet.

En sak som ofta irriterar med Malmö är deras förmåga att sopa saker under matten, med hjälp av media givetvis. Att hela stadion stod upp och unisont jublade åt en spelare som dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig är inget annat än en skam, oavsett hur många gånger det avfärdas som en bagatell. Det må vara några år sen nu, men stanken sitter kvar i betongen på arenan som är döpt efter en bank.

De hånar oss också för att vi har en stor andel supportrar som gillar casual-kulturen. Det har vi haft i cirka 15 år nu. I Malmö däremot är fenomenet rätt nytt. Förr hånade de oss, nu vill de vara som oss. Samtidigt som de fortfarande förlöjligar kulturen. Förvirringen är fascinerande. Och vi var många som flabbade rejält när Malmö uppmanade till ”retroresa” med casualstuk i våras. Det enda som är retro i Malmö är Impala Malmö-tröjor och möjligtvis klapphattar.

Vi har tydligt sett hur antalet ljusblå är helt beroende av de sportsliga framgångarna. När de gick som sämst och Malmö åkte ner i Superettan fick laget flytta till Gamla IP. Väldigt få ville stötta laget i motgången. Men när det vankas Champions League-fest så vallfärdar företag och tidigare helt ointresserade personer till Swedbank och ger sken av att de alltid följt klubben. De enda som går på myten är mupparna själva och deras propagandakanaler i media. Det har till och med gått så långt att bloggare på stora tidningar öppet erkänner att de sviker sina klubbar för att hålla på Malmö istället. Äkta.

På söndag gäller det alltså. Nordvästra Skåne med alla kranskommuner mot ”hela Sveriges älsklingsklubb”. Det är väl bara Bajen som kan göra anspråk på samma titel. Äkta supporterskap som växer sig starkare i motvind mot sidledshoppande surdegs-hipsters och radhus-ultras som sprids för vinden när guldglansen försvinner.

De säger att de ska ”ta över Helsingborg”. Som vanligt får vi väl se hur det blir med den saken. Hittills har de aldrig lyckats.

Nu räknar vi ner!

Havin Kegen
Gästbloggare


Comments are closed.