Gästblogg: Polisen måste rannsaka sig själv

Filmen som cirkulerar på nätet, där en Malmö-supporter blir misshandlad av en grupp poliser och ordningsvakter på Friends Arena, upprör många. Det är förståeligt. Våldet är grovt och det utövas mot en person som enbart försöker skydda sig. Dessutom används batonger som ju alla vet kan ge upphov till otäcka skador.

När jag ser klippet är det dock med en axelryckning. Inte för att jag inte tycker att hela situationen är sjuk utan för att jag sett det så många gånger förr och för att jag vet att det inte kommer leda till något. Ett par dagar kommer klippet skickas runt i sociala medier, några bloggare kommer lyfta frågan och någon av de större tidningarna kanske konfronterar polisen med ett ”vi ska utreda saken” som svar. Några namnkunniga journalister kommer fördöma på Twitter, men sen är det nog över. Glömt och begravet.

Vi som varit aktiva supportrar ett par år vet ju att detta knappast är sällsynt. Otrevlig attityd, konfrontationssökande beteende och övervåld har tyvärr blivit vardag i våra möten med polisen. Jag vet att det också finns poliser som inte alls stämmer in på den beskrivningen, men min upplevelse är tyvärr att de blir allt mer lätträknade. Sen är det såklart lättare att minnas ett batongslag mot knät än en polis man utbytte några vänliga ord med.

Det här är en fråga som alla supportrar i Sverige behöver enas kring. Den här gången var det en Malmösupporter som blev misshandlad men så sent som i augusti, i samband med Skånederbyt, fick ett par HIF-supportrar uppsöka sjukhus efter att polisen slagit dem med batonger. Tyvärr fångades det inte på film.

Jag vet precis hur snacket går ute i landet, jag har hört det i många år. ”De hade väl gjort något för att förtjäna det, polisen slår ju inte utan anledning”. Den naiva inställningen och övertron till polisens professionalitet i samband med fotbollsmatcher skapar en uppförsbacke för supportrar som vill ha upp polisvåldet på agendan.

Jag kan på ett sätt förstå att den finns, för om man aldrig har sett poliser slå hänsynslöst med batonger, om man aldrig kastat sig undan polisbussar körda med våldsam fart mot folksamlingar eller fått ett ”håll käften innan jag slår ihjäl dig” som svar på en enkel fråga så är det nog en bild av polisen man gärna vill bevara. Den inger väl en känsla av trygghet i en rättsstat som Sverige. Om man inte kan lita på polisen, vem kan man då lita på?

Så vad ska vi göra då? Fortsätta filma och dokumentera för att åtminstone vid enstaka tillfällen kunna rikta strålkastaren mot problemet? Absolut. Fortsätta anmäla övertramp från polisen trots att de i 99 fall av 100 inte leder någonstans? Det tycker jag. Se bara till att filma på lagom avstånd för det har hänt mer än en gång att poliser beslagtagit mobiltelefoner som följd av att folk filmat tveksamma och våldsamma ingripanden.

En del tidningar har snappat upp händelsen nu efter att Malmö FF polisanmält, men det lär knappast bli något bestående drev. Varför vet jag inte men vi kan ju anta att detta inte är en fråga som journalister diskuterar på redaktionsmötena särskilt ofta. Där ligger väl istället bengaler som en stående punkt. Kan ni tänka er hur det hade låtit om det var tio fotbollssupportrar som misshandlade en liggande motståndarsupporter på samma sätt, och det fångades på film? Det tror jag att ni kan.

Det krävs en förändring. Jag är medveten om att det finns supportrar som också provocerar, inleder våldet och ibland tvingar polisen att agera med kraft. Jag är inte blind. Men det är ingen ursäkt för att vid andra tillfällen missbruka det våldsmonopol som polisen i Sverige faktiskt har.

Man måste inte vara raketforskare för att inse att sådana här händelser, som den i filmen, bidrar till att klyftan mellan supportrar och ordningsmakt ökar. Misstro, hat och hämndbegär är inga positiva ingredienser i skapandet av en god relation.

De senaste åren har vi sett många initiativ där supportrar rannsakat sig själva och oavsett hur medierapporteringen ser ut så är det säkrare på svensk fotboll idag än tidigare. Och om supportergrupper kan rannsaka sig själva så vore det väl inte för mycket begärt att polisen gör detsamma?

För det är inget annat än ren fakta att en del av huliganerna i samband med Allsvenska matcher bär uniform.

Franky


Comments are closed.