Våren 2016 – match för match

Ja, det är lång tid kvar till Allsvenskan börjar, men tiden går snabbt. Snart börjar träningsmatcherna, sen drar cupen igång och sen står vi där igen och skålar inför ännu en premiär med Di röe. Spelschemat för de tolv första omgångarna släpptes nyligen och för dig som inte hunnit studera det ännu kommer det här. Match för match:

Omgång 1. Söndag 3 april 15.00: Gefle-HIF

Kommentar: Önskemålet här var givetvis lördagen, men nu när den ska spelas på söndagen så är ju 15.00 den bästa avsparkstiden. Om man reser med Kärnan är det förvisso många timmar i buss och hemkomst mitt i natten, men samtidigt är de här långresorna sällan tråkiga.

För den mer bekväme finns ju även alternativet att flyga till Arlanda och sen ta tåget därifrån till Gävle. Dyrare premiärresa, men å andra sidan är man hemma i bra tid på kvällen.

Gefle har ju lämnat Strömvallen för Gavlevallen. Ett stort lyft! Bortasektionen på den nya arenan är bra och ett 50-tal HIF:are gjorde en stabil läktarinsats där i höstas. Vi borde väl kunna bli 2-300 rödblå på plats? Ja, det är långt åt helvete, men en premiär är en premiär och vi har gott om tid att lösa alla eventuella praktiska hinder. Och lite sömnbrist kan man väl ta?

Omgång 2. Torsdag 7 april 19.00: HIF-Örebro

Örebro, en av Sveriges tråkigaste klubbar. Men hellre möta ÖSK i premiären än att spela mot mer publikdragande motstånd direkt. Torsdag är väl ingen önskedag för en hemmapremiär, men vårens spelschema är kompakt så det är väl bara att gilla läget.

Det här blir en minnesvärd kväll för oss HIF:are oavsett motstånd. Hela södra kommer vara öppen och ta in 4000 pers. Den nya baren kommer också att vara öppen och det är väl ingen högoddsare att Kärnan utlyser massiv premiärsamling där för att inviga den? Vi ska fylla södra stå och då behöver vi allas engagemang. Du och dina polare har väl köpt säsongskort? Annars är det dags nu. Södra ska koka och vi ska sätta ribban för läktarsäsongen 2016.

Omgång 3. Söndag 10 april 15.00: Bajen- HIF

Långresa igen, bara en vecka efter Gefle. Men att ta sig till Stockholm är ändå smidigare än att ta sig till Gävle. I höstas var vi drygt 200 pers på sektionen när Jere Uronen avfyrade decenniets projektil – den här gången ska vi bli fler. Avspark 15.00 innebär att man inte är hemma i en helt okristlig tid.

Utmaningen här blir att få folk att spara pengar så att man kan ta sig till både Gävle och Tele2. Men återigen, vi har gott om tid att planera så det ska väl ordna sig?

Allt under 300 man här är en besvikelse. Dessutom är det en upplevelse i sig att få uppleva norra Europas mest överskattade publik på plats.

Omgång 4. Lördag 16 april 16.00: HIF-Falkenberg

Vår. Lördag. Hemmamatch. Fler ingredienser behövs inte. Det här kan bli en riktig succé och visst är det upplagt för Röd lördag? Även den här matchen borde södra kunna bli välfyllt. Tura som uppladdning och sista timmen i nya södra-baren? Segerfest på stan efter matchen? Längtar redan.

Omgång 5. Måndag 25 april 19.00: Kalmar FF- HIF

Kalmar borta. En match man gärna har på en helg, helst mitt i sommaren. Nu blir det inte så i år, matchen spelas istället en måndag. Men Kalmar är ändå en av våra kortaste resor 2016, sjukt nog, så nog ska vi kunna skicka ett respektabelt följe till Guldfågeln? Kompa ut någon timme från jobbet, skolka en lektion, sen är det bara att ta bussen eller bilen. Dessutom löning, så pengar ska ju inte vara ett problem för de flesta. Rimlig gissning på antal rödblå på bortasektionen är väl 250-300. Och det räcker långt för att dominera ljudkulissen i hela Småland.

Omgång 6. Torsdag 28 april 19.00: HIF-AIK

En match som ändå får kategoriseras som en stormatch och första gången 2016 som motståndet på läktaren kommer existera? Även om 70 procent av de gulsvarta lär komma från andra ställen än Solna, vilket brukar försämra deras stöd. Det är ju dock inget vi behöver bry oss om, vid det här laget kommer vi vara inkörda på vår nya läktare och här borde det finnas potential att skapa årets drag! 2500-3000 på södra? Det borde vara rimligt. Med tanke på att det är en vardag lär samling ske i den nya baren när folk slutar jobb/skola. Kul match!

Omgång 7. Måndag 2 maj 19.00: Norrköping-HIF

Norrköping en måndag får väl kategoriseras som en semi-hardcore-resa. Strax efter löning är ju ett plus, men gissningsvis rullar väl ett gäng minibussar och bilar från Skåne? Runt 100 man på sektionen får anses vara godkänt. En serielunksmatch helt enkelt mot ett inte allt för upphetsande motstånd, även om de råkar vara regerande mästare. På läktaren kommer motståndet bestå av tusentals nya supportrar, om inte Peking startar 2016 dåligt – då har de nog återgått till att kolla på Premier League i tv-sofforna.

Omgång 8. Söndag 8 maj 15.00: HIF – Malmö

Första derbyt någonsin där hela södra är öppen och att vi ska fylla sektionen behöver vi inte ens diskutera. Återigen spelas matchen en söndag och även om avspark klockan 17.30 skulle ge mer tid till uppladdning så föredrar jag ändå söndag framför en vardag. Malmö kommer givetvis inte ha en suck på läktaren på Olympia framöver, detta blir första gången vi kan visa det. Uppladdning lär precis som vanligt ske lite överallt – kanske sammanstråla i nya baren sista timmen och få taket att lyfta? Här kommer det även vara viktigt att alla aktiva supportrar tar plats på läktaren tidigt för att maximera stödet. Olympia kommer självklart säljas slut helt, så här kommer man inse att säsongskort är en bra investering.

Omgång 9. Fredag 13 maj 19.00: Jönköping Södra-HIF

Fredagsmatch ett par timmar bort. Det vattnas redan i munnen. Dessutom är det en ny stad, ny arena och nytt motstånd. Detta kommer bli en av årets roligaste bortaresor och en total invasion är väl inte för mycket att begära?

Det lär rulla ett par bussar i Kärnans regi, många bilar och kanske en och annan alternativ storbuss. 1000 man bör vi väl kunna mobilisera om vi ger det ett ärligt försök? Realistiskt sett kanske vi blir 6-800 – men oavsett vad, vi som åker kommer ha en grym fredag. Ringa in fredagen den 13 maj i kalendern redan nu, inga biobesök, tvättider eller parmiddagar här inte!

Omgång 10. Onsdag 18 maj 18.30: HIF-Östersund

Avspark 30 min tidigare än normalt. 19.00 (eller senare) på vardagar är egentligen inte förhandlingsbart och det kan ju bli lite stressigt för folk som pendlar till Olympia. Men jag misstänker att det är någon EL- eller CL-match senare på kvällen som man inte vill krocka med, så jag tycker väl att vi kan se mellan fingrarna den här gången. Det är nog ingen strid som är värd att ta. Nytt motstånd i form av Östersund, mycket mer osexigt än så kan det väl knappast bli? Här behöver vi ta oss i kragen, södra ska alltid vara välfyllt och stödet ska vara bra, även på onsdagsmatcher mot lag från norr om polcirkeln.

Omgång 11. Söndag 22 maj 17.30: Djurgården-HIF

Dags för långresa igen, andra besöket på Tele2 2016. Avspark 17.30 innebär att man får lite längre sovmorgon mot att man är hemma igen mitt i natten, åtminstone om man åker buss. Och en buss i Kärnans regi ska väl rulla, kanske en 75:a? 150-170 man på sektionen känns som en rimlig gissning, tredje långresan på två månader och dagarna innan löning. Men 150-170 HIF:are kan låta högt, det har vi sett bevis på otaliga gånger förut.

Omgång 12. Söndag 29 maj 15.00: HIF-Göteborg

Här kommer Olympia sälja slut, räkna dessutom med ett stort bortafölje från Göteborg. Vi på södra ska givetvis avrunda vårsäsongen med en grym insats på läktaren!

Så, det är våren 2016 det. Vid en första anblick såg spelschemat rätt trist ut, men jag tror ändå att vi har potential till en del riktiga högpunkter. Så börja planera och lägg undan pengar. En del datum kan ju komma att ändras men troligtvis ligger de flesta kvar. Inga ursäkter nu – 2016 är vårt år och vi ska ta stora kliv framåt både på hemma- och bortaplan.


Comments are closed.