Tankar inför 2016

Glädjeyran efter gårdagens Salut-seger hade knappt lagt sig innan det var dags för årets första träningspass med A-laget. Jag hade själv ingen möjlighet att närvara men enligt rapporter var det en kylslagen tillställning på plan 10 även om lite bengaler bidrog till viss temperaturhöjning.

Säsongen 2016 har officiellt inletts och snart börjar träningsmatcher och cupspel. Det har skett en del förändringar i truppen och det är väl inte otänkbart att det blir ytterligare någon innan Henke stänger butiken.

Förväntningarna inför säsongen verkar variera, som alltid. En del är ivriga optimister som tror att HIF kan slåss om Europaplats redan i år, andra är domedagsprofeter som tror att spelare som Uronen, Hansson och Simovic blir för svåra att ersätta. Det är tunga förluster men samtidigt är det också tunga finansiella ryggsäckar att bli av med. Och det råder ju inga tvivel om att klubbens strategi är att lätta på den ekonomiska belastningen och försöka ersätta med billigare spelare som förhoppningsvis passar bra in i både spelsystem och grupp. Jag tror att det är helt rätt väg att gå, återstår att se om Henke scoutat rätt.

Så jag ansluter mig varken till optimisterna eller pessimisterna, jag tror att vi hamnar på plats 6-8 i år. Men för mig handlar 2016 inte främst om tabellplacering, det handlar om att skapa harmoni i klubben, ta några steg mot en sundare ekonomi och inte minst börja utnyttja de fördelar som ombyggnaden kommer ge oss.

2016 blir, precis som 2015, ett stökigt år på Olympia. Hela västra läktaren är riven och en hel del återstår att göra innan vi har landets bästa arena. Dock kommer vi redan i år ha Sveriges bästa kortsida något som vi ska utnyttja till max!

Södra ståplats. Plats för 4000 supportrar, underbar akustik, bra sikt och tak över huvudet. Vad mer kan man begära? Billiga säsongskort kanske, och det har vi ju. Vi närmar oss 400 sålda säsongskort och ett mål om 1000 sålda innan hemmapremiären borde väl inte vara omöjligt? Vi kommer äntligen få något som vi länge saknat i Helsingborg – en riktig hemmaläktare värd namnet. Tårtbiten på sektion 37 var förvisso högljudd, men det var också en sektion som nästan uteslutande besöktes av de allra mest hängivna och högljudda supportrarna. Med tiden skapades en barriär mellan ”klacken” och övriga supportrar.

Vi har inte 4000 sjungande supportrar i dagsläget, därför kommer södra att ha en större mångfald av olika supportrar. De som står i mitten och ger järnet i 90 minuter, de som står lite i utkanten och sjunger med ibland och de som står längst ut mot kanterna och främst är där för priset och sikten. Alla behövs och om vi hanterar situationen rätt har vi en enorm potential att utveckla vår läktarkultur.

Fyller vi sektionen då? Det gör vi nog, vissa matcher. Men knappast alla. Vår utmaning blir att hitta en tillräckligt bra lägstanivå. I mina ögon bör vi aldrig vara färre än 2000 på sektionen och lyckas vi med det kommer draget på Olympia nå helt nya dimensioner.

Och kom ihåg att alla behövs. Ultrasgänget längst ner i mitten, Södra Stå-gänget nere till höger, Sundsbusarna högst upp i mitten, alla kompisgäng och ensamvargar, nykomlingar och läktarrävar. Alla. Vi har en levande läktarkultur i Helsingborg där det finns lite olika syn på vilken läktarkultur som är ”fetast” och vi är för små för att köra stenhårt på ett spår, vi måste inkludera och ta hänsyn till olika influenser och vara beredda att kompromissa för att skapa en bra helhet. Oavsett om det handlar om bengaler, sånger eller tifon.

Nu när minusgraderna biter en i kinderna längtar åtminstone jag till Allsvenskan. Den första vårsolen, att få dra på sig vårjackan, pubsamlingarna och gemenskapen på och utanför Olympia. Låt de kommande månaderna gå snabbt!

Och jag hoppas att alla HIF:are har stort tålamod under 2016. Det är inte bara Olympia som är inne i en ombyggnadsfas, hela föreningen är det. Och vi är en del av den. Vi kommer utmana om titlar igen och när vi gör det ska vi ha utvecklat vår supporterkultur ytterligare.

För kom ihåg, det är inte framgång som ska skapa engagemang – det är engagemang som ska skapa framgång.

Di röe!
Rosehill Park


Comments are closed.