Gästblogg: Gais hemma, tid att sätta ribban

Försäsongen har lämnat HIF:aren i limbo. Efter 3-0 mot Hammarby i Salou var vi många som i sann helsingborgsk självironisk anda ropade om SM-guld. Ifall det var den katalanska solen eller det gröna gräset som fick spelarna att se ut som kalvar på grönbete får vi låta vara osagt.

I Sundsderbyt mot FC Helsingör hopades återigen frågetecknen. Nog för att backlinjen var nykomponerad, mittbacksparet Björkman/Bindelöv lär inte vara tänkta som startmän och HBK-värvningen Viktor Ljung gjorde sin första ordentliga match för 2016. Den väldrillade organisationen vi bjudits på i de två föregående träningsmatcherna var som bortblåst. Men, skitsamma, en pungspark för att vakna till och skärpa sig när det väl gäller är sällan fel. För på lördag börjar ju allvaret.

Avslappnade, gemytliga träningsmatcher i all ära, det är när det vankas de första tävlingsmatcherna för året som det verkligen börjar vibrera i kroppen. Nervositeten gör sitt, pulsen stiger, förväntningarna ökar, med allt vad en matchdag innebär. Tidig uppgång, ner på stan, fixa något att äta, dricka, värma stämbanden, kanske få sig en glimt av motståndets följe. Vad jag hört ska gaisarna komma fram till Knutpunkten vid 12:30.

Nåväl, matchen börjar 14, så man kan inte dröja sig för länge, en öl till och efter det upp för Kärnan-trapporna, vidare mot Olympiafältet. Plan 10 och gamla Södra duger gott, mer än gott, det är briljant! Att få några tillfällen att besöka den gamla betongläktaren varje år för att få sjunga ut motståndet på andra sidan plan och se HIF vinna, det är inte många som har det så bra. Sen ner på stan igen, prata om spelet litegrann, prata om att vi ska vinna cupen och ut i Europa. Prata om stämningen, sången. Var det någon ny? Någon gammal? Någon som fungerade bättre, sämre? Men framförallt kunna njuta av de tre poängen.

Nu går jag händelserna i förväg, men det är så jag föreställer mig lördag. Att det är Gais som kommer på besök gör inte saken sämre. En vettig klubb med hyfsad supporterkultur. Som har en trogen kärna supportrar som gärna hävdar sig själva. Hur som helst. På lördag är de gäster i Sundets Pärla, något som ska märkas, synas men framförallt höras både i staden och på läktaren.

Kapaciteten är förvisso reducerad så det finns säkert många rättrogna som inte kommer komma in på själva matchen, fast mig veterligen finns det runt 1000 biljetter kvar att köpa. Det är med andra ord långt ifrån för sent för alla er som kallar er HIF:are. Själv köpte jag fyra biljetter direkt när de släpptes. Helvete, säsongen 2016 drar igång på lördag, då gäller det att vara redo, att inleda på topp, att sluta leden och sätta ribban för den stundande säsongen. Slagord eller ej, det är i alla fall vad jag tycker.

/Din granne


Comments are closed.