Gästblogg: Äntligen en samlingsplats som vi kan kalla vår

Var med på läktarmötet som ägde rum på Olympia igår och det var sannerligen ett bra beslut att tillbringa onsdagskvällen där. Det här inlägget ska inte handla om vad som sas på själva mötet utan snarare om vad vi fick se i samband med mötet- den nya supporterbaren som tar form bakom södra stå. Är det något vi saknat runt HIF så är det en riktig hemvist där vi kan ha våra uppladdningar. Vi har hoppat runt mellan Olearys, Svanen, Tivoli och ibland har vi inte ens haft en naturlig samlingsplats. Det tror jag är oerhört viktigt för att vår supporterkultur ska kunna växa.

Supporterbaren bakom södra ska bli precis en sån samlingspunkt. Här ska man kunna droppa in två timmar innan match med vetskapen att man kommer stöta på många medsupportrar. Man ska kunna äta gott, ta några öl och värma upp stämbanden med lite sång. Efter slutsignalen ska man kunna gå ner och ta en öl och snacka igenom matchen. För många klubbar är sådana här samlingsplatser en självklarhet, men för oss har det hittills inte varit det. Nu när det blir så har vi alla möjligheter att utveckla vår supporterkultur flera nivåer.

Jag hoppas att HIF och vi supportrar verkligen gör det bästa vi kan med de nya förutsättningarna. Bra priser som gör att vi med lätthet kan välja bort stans pubar (som oftast ändå inte vill ha oss där) och generösa öppettider. Varför inte happy hour fram till 90 minuter innan avspark för att locka folk att börja ladda i tid? Och att servicen måste vara snabb är förhoppningsvis överflödigt att påpeka. Sen hoppas jag dessutom att klubben sänder bortamatcher (och kanske andra ligor?) i baren. Vi vill självklart att så många som möjligt ska åka med på bortaresorna och stötta laget på plats, men jag tror att ”bortamatchs-kvällar” i nya baren snarare kan öka intresset även för resandet.

Jag hoppas också att vi supportrar bjuder till. Visst är det viktigt att synas på stan ibland när HIF spelar, det ska märkas att det är match, men vi kan nog hitta en balans där nya baren alltid är huvudspåret. Sen vid enstaka matcher, som exempelvis röd lördag, kanske vi vill marknadsföra supporterkulturen i stan, men då kan man åtminstone ta sista timmen inne i den nya baren.

Jag tror inte att de flesta riktigt fattat vilken förändring vi är på väg in i. Vi är på väg att få helt nya möjligheter att utveckla supporterkulturen runt klubben. En ny ståplatsläktare som är bäst i landet och en stor rymlig bar i direkt anslutning till densamma.

Den gröna färgen på väggarna och sponsoravtalet med Carlsberg ger ju en hint om vilken öl som främst kommer pumpas ur kranarna och i min mening är det betydligt bättre än många andra alternativ.

När sker invigningen då? Inför Örebro hemma i cupen sa någon. Annars blir det nog i samband med den allsvenska premiären mot samma klubb. Då ska vi satsa stenhårt på att fylla både baren och läktaren med HIF:are!

Vi har äntligen fått en riktig samlingsplats. Låt oss nu ta vara på den och använda den på bästa sätt. ”Ska vi ses i baren?” ska bli en helt överflödig fråga. Det ska sitta i ryggmärgen att infinna sig där innan matcherna. Vi ska bygga en kultur och nya traditioner och det startar med dig och mig.

Vi ses på lördag!

/Stattena


Comments are closed.