Gästblogg: Allt jag vill ha till jul är medlemsdemokrati

Måndag kväll den 12:e december i vecka 50. En tid som för många ofrånkomligen är förknippat med deadlines, julbord, släktträffar och planering inför nyår på det. Vanligtvis är detta även enda perioden på året då man släpper tankarna om HIF. Dock inte HIF-året 2016, men sen har 2016 inte varit ett vanligt år heller.

Ekonomin är sedan tidigare körd i botten, nästa år spelar vi i Sveriges näst högsta division och i Olympias nya katakomber ska både omotiverade eller för dyra spelare samt personal som inte får plats i Superettankostymen säljas och sägas upp. Sponsorer ska övertalas och övertygas. Förhandlingar med kommunen lär fortsätta rulla på. Samtidigt jobbar HIF:s valberedning i det tysta för att ta fram ett förslag till styrelse 2017 som ska presenteras på nästa årsmöte. Vi kan nog räkna med minst en eller två ändringar här med. Det är ett minst sagt minerat fält HIF just nu rör sig på. Varje steg som tas inom varje område måste tänkas igenom och vara det rätta. Ett förhastat beslut eller feltramp kan få förödande kort- eller långsiktiga konsekvenser.

Men det är inte bara anställda och folkvalda inom föreningen som nu kavlat upp ärmarna och knutit näven. För julstök och julefrid till trots, ingen HIF:are går oberörd från denna nya verklighet som åtminstone jag först den senaste veckan faktiskt tagit in och accepterat, och det märks att även vi supportrar av HIF är redo att göra vårt.

Över 2000 personer har redan tecknat medlemskap i Skånes stolthet för 2017. Risksupportrarna Olympia Invest har börjat fylla på en andra andel och har du inte redan anslutit dig till gemenskapen är det dags. Ligg på polarna också för den delen. Förutom det uppenbara faktumet att din insats gör din förening ekonomiskt starkare innebär det också något vi supportrar tjatat om i vad som förmodligen är decennier – större insyn och mer transparens i HIF. En andel är inte enbart siffror i en kalkyl, en andel har ett större symboliskt värde än så. Tillsammans med medlemskapet befäster det att det faktiskt är du, jag, vi supportrar som är och äger klubben. Och det finns ännu mer vi kan göra för att påverka föreningen i denna mer konkret medlemsstyrda riktning vi ofta talar om att ta.

Årsmötet var det ju. En händelse som oftast gått ut på att godkänna valberedningens styrelseförslag, lyssna på den ekonomiska årsredovisningen och nuvarande tränares sportsliga förhoppningar, applådera åt ett antal HIF:are som får pris för lång och trogen tjänst och sen gå hem. Men förra året skedde en skiftning. Motioner som skickats in av HIF:are och avslagits av styrelsen togs upp på nytt och röstades igenom i sann medlemsdemokratisk anda. Kritiska frågor ställdes till ansvariga, frågor som ansvariga uppenbarligen varken var beredda eller pålästa på. Kommande årsmöte hoppas jag fler tar sitt medlemsdemokratiska ansvar och dyker upp för att ta del av information, diskussion och frågeställningar som kommer lyftas och väckas. I synnerhet fler av de som gärna titulerar sig aktiva supportrar på andra forum.

Till sist har grunden för hur vi supportrar ska ta oss an själva säsongen 2017 redan börjat läggas. Kärnan har släppt resa till vad som blev Varberg i bortapremiären, hypen kring Trelleborg i hemmapremiären har börjat puttra, och överlag har spelschemat börjat granskas. Vilka resor är hetast, vilka motstånd ska köras över, och så vidare. Med det nära avståndet till många seriekonkurrenter i kombination med de många nya arenor och platser som nu står på tur att beta av har jag goda förhoppningar att verkligheten som kallas Superettan leder till att våra bortaföljen växer och med det utvecklas. En utveckling som kan komma att innebära väldigt positiva utfall den dagen vi åter spelar allsvensk fotboll.

Nu ska vi dock som sagt inte gå några händelser i förväg. Hårt arbete på bred front ligger framför oss. Så var börjar vi? Förslagsvis genom att imorgon klockan 11 fixa säsongskortet till Olympia när dessa släpps för allmänheten. Varför inte köpa ett par extra till nära och kära när ni ändå är i farten och ge bort i julklapp? Det kommer i alla fall jag göra.

 

God jul och gott nytt år i HIF-land,

Kullens fyr

 

 


Comments are closed.